Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate la 100 km de Rusia

DE Adina Mutăr | 17.09.2024 - 17:25
Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate în coasta Rusiei - Foto: Swedish Armed Forces (imagine cu caracter ilustrativ)
Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate în coasta Rusiei - Foto: Swedish Armed Forces (imagine cu caracter ilustrativ)

Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate la 100 km de Rusia. După semnarea unui acord militar cu Washingtonul, Helsinki dorește prezența pe teritoriul său a unei brigăzi multinaționale, în principal blindate.

SHARE

Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate  la 100 km de Rusia.

Brigada multinațională de blindate va avea comandamentul în Mikkeli, oraș situat la doar o sută de kilometri de Rusia, un „Multi-Corps Land” al NATO.

Raportat la Comandamentul Forțelor Comune Aliate Norfolk, această structură va fi responsabilă de operațiunile terestre ale NATO în țările nordice și de organizarea de exerciții în regiune.

Brigada multinațională cerută de Helsinki ar trebui să aibă între 4.000 și 5.000 de soldați și țări contributive. 

Suedia și Finlanda formează un grup de luptă multinațional NATO de blindate  la 100 km de Rusia

La 16 septembrie, Suedia, cel mai nou membru NATO, a anunțat că va face parte din acest grup de luptă și chiar va fi gata să devină „națiunea-cadru”, după cum a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson, în timpul unei conferințe de presă susținute alături de Antti Häkkänen, omologul său finlandez, la Stockholm, potrivit opex360.com.

Jonson a subliniat că procesul este încă într-un stadiu incipient, desfășurarea de trupe în Finlanda sub steagul NATO necesită aprobarea Parlamentului suedez.

Oferta Suediei de a conduce o brigadă multinațională în Finlanda nu este o surpriză. Recent, cele două țări au semnat un acord cu Norvegia pentru a crea un coridor de transport militar către Arctica.

În 2016, în urma anexării Crimeei de către Rusia, NATO a decis să desfășoare batalioane multinaționale în cele trei țări baltice și Polonia, ca parte a unei „Prezențe înaintate sporite” [eFP], ideea fiind de a descuraja operațiunile rusești să se extindă. 

Șase ani mai târziu, pe măsură ce Rusia exercita o presiune militară din ce în ce mai mare asupra granițelor Ucrainei, s-a convenit extinderea acestui sistem în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, iar apoi consolidarea acestuia, batalioanele multinaționale fiind eliminate treptat în favoarea brigăzilor, ca parte a operațiunii „Forward Land Forces”.

Citește și: Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia

De când au fost luate aceste decizii, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO, având o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Suedia s-a alăturat Alianșei. 

Prezența avansată a NATO cuprinde opt grupuri de luptă multinaționale, furnizate de națiuni-cadru și de alți aliați contribuitori, pe o bază voluntară, pe deplin durabilă și de rotație, potrivit nato.int.

Grupurile de luptă operează în coordonare cu forțele naționale de apărare internă și sunt prezente în orice moment în țările gazdă. Toate cele opt grupuri de luptă sunt formațiuni complet capabile de luptă.

Citește și: Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor

Grupurile de luptă nu sunt identice; dimensiunile și compozițiile lor sunt adaptate la factori geografici și amenințări specifici.

De exemplu, grupul de luptă cu România țară gazdă, are națiunea-cadru Franța și țări contributive: Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te