Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2024 - 07:59
Suedia, prima țară care trimite în toamnă specialiști militari în Ucraina. Franța și SUA urmează - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Suedia, prima țară care trimite în toamnă specialiști militari în Ucraina. Franța și SUA urmează - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor. Începând cu toamna 2024, Suedia poate desfășura personal în Ucraina pentru a întreține și a strânge informații despre armele donate.

SHARE

Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor.

Guvernul suedez a decis că este necesar să trimită specialiști pentru a menține echipamentele donate și pentru a colecta informații despre performanța acestora pe câmpul de luptă. 

Suedia, prima țară care trimite la toamnă specialiști militari la Kiev pentru întreținerea armelor

Guvernul suedez a însărcinat Administrația Echipamentelor de Apărare (FMV) să exploreze posibilitatea de a stabili o prezență în Ucraina de la toamnă. 

Această decizie ar putea duce la staționarea mai multor oficiali și specialiști suedezi în Ucraina pentru a oferi sprijin la fața locului pentru achizițiile de apărare, așa cum a anunțat ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, la 15 august, potrivit Försvarssektorn Nyheter.

În timp ce Ucraina primește sprijin militar în ceea ce privește echipamentele și pregătirea, majoritatea aliaților săi, inclusiv Statele Unite și Germania, au ezitat să desfășoare specialiști pe teren, în primul rând din cauza temerilor de escaladare a conflictului și de declanșare a unei confruntări directe cu Rusia.

Însă recent, Statelor Unite și Franța au anunțat intenția de a „instrui personal militar și de a aduna feedback în timp real pe teren”, potrivit Army Recognition.

Franța, de exemplu, a anunțat planuri de a instrui și echipa brigăzi compacte, pentru o mai bună coordonare în luptă.

După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina. Kievul și Varșovia au convenit să formeze și să antreneze la standarde NATO o nouă brigadă a armatei pe pământul polonez.

„Legiune Ucraineană”, o nouă inițiativă de a spori forța de luptă a Ucrainei la mai bine de doi ani de la războiul pornit de Rusia, va fi prima formație de armată care va recruta luptători voluntari ucraineni din străinătate – inclusiv pe cei care au fugit peste graniță pentru a nu fi înrolați.

Potrivit unei declarații a Guvernului suedez, consolidarea rolului FMV face parte din eforturile de a intensifica sprijinul pentru Ucraina. 

Suedia are 16 programe pentru Ucraina în valoare de 4.166.000.000 de dolari

Oficialii suedezi, care vor lucra la Ambasada Suediei la Kiev, se vor concentra pe întreținere, piese de schimb și logistică pentru ajutorul militar oferit deja de Suedia.

Ajutorul militar al Suediei pentru Ucraina include până acum 16 programe în valoare totală de 4.166.000.000 de dolari. 

Citește și: După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează la standarde NATO o legiune pentru Ucraina

Echipamentul donat include Stridsfordon 90 (vehicul de luptă), Stridsvagn 122 (tanc Leopard 2), sisteme de artilerie Archer și diverse tipuri de rachete antitanc și muniție avansată.

De asemenea, Suedia a livrat sisteme de apărare aeriană, muniție, echipament de iarnă pentru soldați.

Noua misiune FMV va presupune analiza și învățarea din performanța acestui echipament în luptă.

Citește și: Macron dă Ucrainei avioane Mirage 2000-5 și formează o „brigadă franceză” de 4.500 de soldați

În 2024, Suedia și-a anunțat cel mai mare pachet de sprijin de până acum, în valoare de peste un miliard de dolari, ce include echipamente militare avansate, vehicule blindate și sisteme de artilerie.

Rolul FMV este, de asemenea, legat de faptul că resursele materiale de apărare ale Suediei devin limitate.

FMV a subliniat că Suedia trebuie să treacă de la donarea de echipamente excedentare la producerea de echipamente noi destinate special Ucrainei, ceea ce introduce o nouă dinamică în sprijinul acordat.

Nu numai că vor fi livrate echipamente noi, dar și personal va fi desfășurat pentru întreținerea și asigurarea acestora.

În plus, este necesară monitorizarea tehnologică pentru elaborarea unei doctrine a războiului actual, în privința duratei, angajării forței de luptă și a rotațiilor necesare.

Numai informațiile militare de la fața locului pot aborda aceste probleme. 

Prin urmare, suedezii au în vedere trimiterea unei misiuni de informare tehnologică cu privire la rezultatele echipamentelor donate Ucrainei pentru a dezvolta soluții la potențiale probleme tehnice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te