După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează la standarde NATO o legiune pentru Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.08.2024 - 18:54
După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina. Urmează Cehia. Kievul și Varșovia au convenit să formeze și să antreneze la standarde NATO o nouă brigadă a armatei pe pământul polonez.

SHARE

După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează o legiune pentru Ucraina. Urmează Cehia.

Inițiativa ar putea ajuta la recrutarea unora dintre bărbații ucraineni eligibili pentru înrolare care trăiesc în Polonia și în alte țări ale UE.

După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează la standarde NATO o legiune pentru Ucraina

„Legiune Ucraineană”, o nouă inițiativă de a spori forța de luptă a Ucrainei la mai bine de doi ani de la războiul pornit de Rusia, va fi prima formație de armată care va recruta luptători voluntari ucraineni din străinătate – inclusiv pe cei care au fugit peste graniță pentru a nu fi înrolați rezidenți ucraineni din alte țări, potrivit Kyiv Independent.

Formarea Legiunii ucrainene, ale cărei trupe vor fi trimise să lupte împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei după antrenament, este un element cheie al unui acord bilateral de securitate încheiat la 8 iulie între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul polonez, Donald Tusk.

"Legiunea ucraineană se va antrena în Polonia și va fi echipată cu ajutorul partenerilor noștri. Fiecare cetățean ucrainean care decide să se alăture Legiunii va putea semna un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei", a spus Zelenski la acea vreme.

Nu s-au dat detalii despre formarea legiunii sau despre modul în care ucrainenii din străinătate s-ar putea înrola.

Ucraina, care și-a reformat recent regulile interne de mobilizare în armată, se confruntă cu o lipsă de forță militară, iar Rusia continuă să avanseze în mai multe sectoare ale primei linii.

Kievul discută de luni de zile cu partenerii străini posibilitatea returnării a mii de ucraineni eligibili pentru armată care au fugit din țară.

Legiunea ucraineană ar putea întări semnificativ trupele epuizate și ar putea încuraja alte țări europene să susțină inițiativa prin stabilirea, la rândul lor, a unor programe interne de antrenament, care vizează înrolarea bărbaților ucraineni în străinătate.

BBC a estimat în noiembrie 2023 că 650.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au plecat în UE de la începutul invaziei.

Bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este în general interzis să părăsească țara conform Legii Marțiale, cu unele excepții.

Legionarii se vor putea întoarce în țările gazdă după rotația pe front

Legiunea promite viitorilor luptători antrenamente de înaltă calitate, în conformitate cu standardele occidentale și dreptul de a se întoarce la familiile lor în Europa după rotațiile de pe front.

La câteva zile după anunțul lui Zelenski, postul polonez RMF FM a raportat, citând surse anonime din instituțiile diplomatice ucrainene din Polonia, că sute de ucraineni din Polonia și-au exprimat interesul să se alăture. La summitul NATO de la Washington din aceeași zi, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a menționat că mii de ucraineni din Polonia s-au înscris pentru Legiune.

Polonia a antrenat peste 20.000 de soldați ucraineni de la începutul invaziei la scară largă, iar Legiunea ucraineană este „următorul pas” logic pentru unul dintre cei mai mari aliați ai Kievului.

Membrii Legiunii vor urma 4-5 luni de pregătire de bază, de specialitate și coezive în Polonia.

Odată ce unitatea ajunge pe câmpul de luptă, ar trebui să aibă o rată de pierderi mai mică și să fie mai pricepută în luptă.

Citește și: Care sunt cele mai letale forțe de operațiuni speciale din lume. Una antrenează ucraineni

Autoritățile cehe iau în considerare posibilitatea de a crea o Legiune ucraineană similară în țara lor sau de a trimite instructori cehi pentru a ajuta la pregătirea membrilor Lgiunii în Polonia, a informat Radio Prague International la 29 iulie.

Înainte de Polonia, Parisul a anunțat că va ajuta la pregătirea unei brigade ucrainene de 4.500 de oameni, despre care președintele Franței, Emmanuel Macron, a subliniat că „nu constituie un factor de escaladare”.

Citește și: Macron dă Ucrainei avioane Mirage 2000-5 și formează o „brigadă franceză” de 4.500 de soldați

„Provocarea cu care se confruntă Ucraina este că a mobilizat zeci de mii de oameni pentru a merge pe front. Provocarea este evident să-i antrenezi, să-i echipezi. Ceea ce ne propunem este să antrenăm 4.500 de soldați ucraineni. Să-i echipăm, să-i antrenăm și apoi să le furnizăm muniția, armele, care să le permită să-și apere țara. Și asta, această brigadă, dacă pot spune franceză, este cheia. Acesta este un factor foarte semnificativ. Trecem la o nouă etapă”, a explicat el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te