SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Se pregătește asaltul Crimeei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2023 - 16:17

Administrația Joe Biden a decis să mărească raza de acțiune a armelor de atac pe care le primește Ucraina în cadrul ajutorului militar. Urmează o primăvară decisivă atât pentru ucraineni cât și pentru ruși. Crimeea este potul cel mare și Zelenski a promis să-l ia înapoi.

SHARE

Noul pachet, pe care Statele Unite ar trebui să îl anunțe în cursul acestei săptămâni, după o reuniune a țărilor aliate în Germania, va include sisteme de artilerie GLSDB, relatează Politico, citând oficiali familiarizați cu situația.

Dezvoltate în comun de compania suedeză Saab și de compania americană Boeing, sistemele au o rază de acțiune de 160 de kilometri, și vor permite armatei ucrainene să "ajungă" la ținte din nordul și centrul Crimeei de pe linia frontului de pe malurile râului Nipru, folosind GPS. De exemplu, distanța de la Kherson la Evpatoriya este de 170 km, iar distanța de la Nova Kakhovka la Dzhankoi, un important nod feroviar, este de 150 km.

Ce este sistemul de artilerie GLSDB?

GLSDB combină capacitățile armei lansate din aer SDB I și ale motorului-rachetă M26 cu baza la sol. Proiectată pentru a fi lansată de la sistemul de artilerie terestră, GLSDB oferă forțelor terestre capacitatea de a ataca o serie de ținte în medii de operare complexe.

LIMAWS(R) era în curs de dezvoltare pentru a asigura sprijinul de foc al Artileriei Regale pentru forțele ușoare și de reacție rapidă ale armatei britanice.

LSDB a fost lansat în martie 2015 și expus pentru prima dată în cadrul expoziției de apărare și securitate DSEI 2015, care a avut loc la Londra în septembrie 2015.

Kievul nu va primi mai multe rachete cu rază lungă de acțiune ATACM cu raza de angajare de până la 300 km, susțin sursele Politico. Cu toate acestea, această poziție se poate schimba. Secretarul adjunct al apărării din SUA, Colin Kahl, a declarat în timpul unei vizite la Kiev săptămâna trecută.

Saab și Boeing au semnat un acord de colaborare în august 2014 pentru dezvoltarea GLSDB prin integrarea bombei GBU-39B SDB I de la Boeing și a motorului de rachetă M26 al sistemului de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A fabricat de Lockheed Martin și Diehl BGT Defence.

Bomba SDB I, proiectată inițial pentru a fi lansată de pe un avion, a fost transformată într-o rachetă de artilerie lansată de la sol cu aceleași caracteristici de performanță. SDB lansată de la sol și motorul rachetei din sistemul de artilerie terestră sunt conectate cu ajutorul unui adaptor între etaje.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă are două capsule de rachete și poate încărca până la șase rachete în funcție de capsulă.

Saab și Boeing au efectuat o serie de teste cu tragere reală a GLSDB, folosind motorul de rachetă furnizat de Nammo în Vidsel, Suedia, în februarie 2015.

GLSDB este compatibilă cu două variante ale SDB, și anume Focused Lethality Munition (FLM), versiunea cu daune colaterale foarte reduse, și Laser Small Diameter Bomb (LSDB).

Designul și caracteristicile GLSDB

GLSDB oferă o letalitate ridicată, o rază de acțiune sporită și o manevrabilitate ridicată. Are capacitatea de a învinge amenințări cu piele moale și dură, ținte aflate în spatele lansatorului, precum și ținte greu accesibile.

GLSDB are o lungime de 154in, un diametru de 9,5in și cântărește aproximativ 600lb. Are capacități de evitare a terenului, de spargere a peșterilor și de angajare în pantă inversă.

Bomba poate fi lansată de la locuri de lansare a rachetelor ascunse sau protejate pentru a evita detectarea de către forțele inamice, angajează ținte la 360 de grade și este precisă pentru a lovi ținte pe o rază de 1 m.

Bomba cu diametru mic de 285 de livre are o lungime de 71 de inci, o înălțime de 7,75 inci și o lățime de 7,5 inci și are o deschidere a aripilor de 63,3 inci atunci când este deschisă și de 7,5 inci atunci când este împachetată. Este dotată cu două aripi pliabile și patru aripioare de coadă, potrivit Army-technology.

Citește și: Putin și Gherasimov pregătesc un blitzkrieg în Ucraina cu 700.000 de soldați, la primăvară

Administrația Biden, după luni de îndoieli și temeri că un atac asupra Crimeei ar putea provoca o escaladare, începe în sfârșit să recunoască faptul că Ucraina are nevoie de mijloacele necesare pentru a lovi peninsula, care a devenit un centru logistic cheie pentru armata rusă, a relatat The New York Times, citând oficiali.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Casa Albă consideră că abilitatea armatei ucrainene de a arăta vulnerabilitatea Crimeei va consolida poziția Kievului în viitoarele negocieri. În plus, amenințarea cu armele nucleare, la care au făcut aluzie în mod repetat oficialii ruși până la președinte, s-a diminuat, spun sursele NYT.

Rolul critic jucat de Crimeea

Folosirea bazelor militare din Crimeea a ajutat armata rusă să pună mâna pe un teritoriu semnificativ în sudul Ucrainei, afirmă oficialul american. Comandanții ucraineni și americani se vor întâlni săptămâna aceasta în Germania pentru a planifica o operațiune ofensivă și a efectua exerciții.

Aceasta va implica vehicule blindate de infanterie Bradley, care fac parte, de asemenea, din noul pachet.

SUA au dat Ucrainei ajutor militar de 23 miliarde de dolari

De la începutul războiului, SUA au trimis 22,9 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar Kievului; 12,7 miliarde de dolari reprezintă arme din depozitele Pentagonului, iar alte 1,32 miliarde de dolari sub formă de granturi și împrumuturi pentru cumpărarea de arme din țările aliate.

Valoarea totală a ajutorului american acordat Ucrainei, inclusiv ajutorul umanitar și injecțiile financiare, a ajuns la 48 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te