SUA și NATO avertizează Turcia să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400

DE Elena Andrei | Actualizat: 17.10.2020 - 18:38
Sursă Getty

NATO şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informaţiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianţei, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată în timpul unui exerciţiu.

SHARE

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

„Aceasta este o decizie naţională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

„Este important ca Turcia să continue să lucreze cu alţi aliaţi pentru a găsi soluţii alternative”, a adăugat ea.

Potrivit presei din Turcia, Guvernul de la Ankara a decis testatarea rachetelor sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagră, vineri.
 
„Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Eventuala activare de către Turcia a sistemului antiaerian rus S-400 riscă să aibă „consecinţe grave”, a avertizat Departamentul de Stat american, după ce armata turcă a efectuat, vineri, un test balistic.

„Dacă testul se va confirma, vom condamna în cei mai puternici termeni lansarea unei rachete S-400, o acţiune incompatibilă cu responsabilităţile Turciei în calitatea sa de membru NATO şi de partener strategic al SUA”, a declarat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat,

 
SUA au exclus anterior Turcia din parteneriatul privind avioanele de luptă F-35 din cauza achiziţionării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au ameninţat Ankara şi cu alte sancţiuni.
 
Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva ameninţărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

Ankara a declarat că nu a primit nicio ofertă alternativă rezonabilă în acest sens de la partenerii săi din Alianţă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.