Oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au avertizat că „oboseala față de Ucraina" în rândul unor aliați s-ar putea agrava dacă Kievul continuă să blocheze negocierile, a relatat cotidianul.
Solicitarea oficialilor americani nu are ca scop să împingă Kievul la masa negocierilor, dar aceștia au calificat-o drept „o încercare calculată” pentru a se asigura că Ucraina „își menține sprijinul altor națiuni care se tem să alimenteze un război pentru mulți ani de acum încolo”.
Oficiali americani au declarat pentru cotidian că poziția Ucrainei privind negocierile cu Rusia se epuizează în rândul aliaților care sunt îngrijorați de efectele economice ale unui război prelungit.
SUA și NATO consideră că lansarea negocierilor de pace în Ucraina ar fi posibilă dacă Kievul recuperează Hersonul, bătălia pentru acesta având o importanță atât strategică, cât și diplomatică, a scris luni publicația La Repubblica.
Potrivit ziarului, Washingtonul este în contact permanent cu Bruxelles-ul și aliații săi pe această temă, precum și pentru a susține această idee în fața regimului de la Kiev.
Articolul notează că nu a fost întâmplător faptul că Washingtonul și NATO au confirmat trimiterea unui lot de rachete antidronă către Kiev. Ideea principală este că revenirea Hersonului, o țintă strategică din punctul de vedere al obținerii accesului la mare și a controlului asupra resurselor de apă, poate schimba cursul conflictului, iar atunci când orașul va fi cucerit va fi posibil să se poarte negocieri de pe o poziție de forță. Potrivit ziarului, aceasta este prima dată când Casa Albă a permis un astfel de scenariu specific.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este deschis la „discuții de pace autentice" cu Rusia, în urma presiunilor exercitate de susținătorii occidentali pentru a arăta că este pregătit pentru negocieri, pe fondul preocupărilor legate de costurile tot mai mari ale războiului de opt luni.
Dar a subliniat că printre condițiile pentru discuții se numără returnarea controlului ucrainean asupra teritoriilor sale, compensarea Kievului pentru invazia Moscovei și aducerea în fața justiției a autorilor crimelor de război.
Într-o declarație de ultimă oră, Zelenski a declarat că eforturile ar trebui să se concentreze pe "oprirea agresiunii rusești, restabilirea integrității noastre teritoriale și forțarea Rusiei la discuții de pace autentice".
Oficialii de la Kiev continuă să avertizeze Occidentul cu privire la pericolele unor „discuții premature”.
„Ce vreți să spuneți prin negocieri? Ultimatumurile rusești sunt binecunoscute: am venit cu tancurile, recunoașteți înfrângerea și pierderea teritoriilor. Acest lucru este inacceptabil. Deci despre ce să discutăm? Sau pur și simplu ascundeți cuvântul capitulare în spatele cuvântului negocieri?", a declarat marți consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak într-un tweet.
Oficialii europeni și americani spun că angajamentul lor pentru Ucraina nu a scăzut și că sprijinul lor militar și economic va continua atât timp cât Kievul crede că poate obține noi câștiguri pe câmpul de luptă.
„Asistența militară pe care o acordăm este pentru ca, atunci când Ucraina ajunge la masa negocierilor, să fie în cea mai puternică poziție posibilă. Acest sprijin militar, sprijinul nostru economic, umanitar și politic va continua", a declarat marți Karen Donfried, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.
Conform oficialilor occidentali, construcția de către ruși a unor linii de fortificație departe de zonele de luptă activă este o dovadă a unei campanii rusești de consolidare a zonelor ocupate, pe măsură ce soarta pe câmpul de luptă se schimbă în favoarea Kievului.
„Această activitate sugerează că Rusia face un efort semnificativ pentru a pregăti apărări în profunzime în spatele actualei lor linii de front, probabil pentru a preveni orice avans rapid al Ucrainei în cazul unor progrese", a declarat Ministerul britanic al Apărării.
Din partea Rusiei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că Moscova „este în continuare pregătită să poarte negocieri, ținând cont de realitățile emergente”.
„Suntem în continuare deschiși la negocieri. Nu am refuzat niciodată să le avem. Suntem pregătiți să negociem, desigur, ținând cont de realitățile care apar în acest moment", a spus ea.
Zaharova a criticat Berlinul pentru că a furnizat arme Ucrainei în loc să împingă Kievul spre negocieri.
„În loc să își folosească influența asupra regimului de la Kiev, partea germană, contrar propriilor legi și reglementări care interzic exportul de arme letale către regiunile de criză și zonele de conflict armat, continuă să întărească mușchii militari ai regimului de la Kiev cu diverse sisteme de armament, încurajându-l astfel să continue ostilitățile cu orice preț", a adăugat ea.