"Credem că această decizie nu ar fi în interesul Chinei şi a reputaţiei sale internaţionale, căreia îi acordă o mare importanţă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al executivului american pe probleme de securitate naţională, în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.
SUA nu au indicii clare în prezent de arme chineze furnizate Rusiei. Posibilitatea „rămâne pe masă”
"Le-am împărtăşit îngrijorarea noastră chinezilor", a adăugat el.
Statele Unite sunt angajate într-o vastă ofensivă diplomatică, avertizând China împotriva oricărui sprijin militar letal pentru Rusia, care, potrivit experţilor, ar putea schimba situaţia în acest conflict, care a intrat în al doilea an şi nu are nicio soluţie la orizont.
Citește și: Rusia are puterea de a distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova cu forța a cinci bombe de la Hiroșima
China a negat puternic aceste acuzaţii, aduse iniţial de şeful CIA.
Cancelarul german Olaf Scholz, care va fi primit vineri, la Casa Albă, de preşedintele american Joe Biden, a cerut Chinei joi să nu furnizeze arme "agresorului rus" al Ucrainei, în timp ce Franţa a cerut Beijingului să dea dovadă de "prudenţă".
Citește și: SUA ar putea deshide a patra bază militară în România. Nave NATO vor fi staționate în Marea Neagră
China va suporta costuri uriașe dacă va ajuta militar Rusia
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a promis că vor exista "costuri reale" pentru China dacă această țară va continua să ofere ajutor letal Rusiei.
"Din perspectiva noastră, de fapt, acest război prezintă complicații reale pentru Beijing. Iar Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă sau nu asistență militară.
Dar, dacă va merge pe această cale, va avea costuri reale pentru China. Și cred că liderii Chinei cântăresc acest lucru în timp ce iau decizii", a declarat Sullivan.