SUA investighează un atac misterios cu „energie direcționată” de lângă Casa Albă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.04.2021 - 09:21
Atacul misterios de lângă Casa Albă, socotit foarte periculos/Foto:cnn

Agențiile federale investighează cel puțin două posibile incidente pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, inclusiv unul lângă Casa Albă în noiembrie anul trecut, ce fac parte dintr-o serie de astfel de incidente ce au avut ca ținte diplomați și militari americani.

SHARE

Mai multe surse familiare cu această problemă au declarat pentru CNN că, deși Pentagonul și alte agenții care cercetează problema nu au ajuns la concluzii clare cu privire la ce s-a întâmplat, faptul că un astfel de atac ar fi putut avea loc atât de aproape de Casa Albă este deosebit de periculos.

Citește și: Nevestele ucigașilor Gigi Englezu și Pompi au scos la vânzare mitralierele și pistoalele soților

„Sindromul Havana”

Oficiali ai Pentagonului au informat Senatul și Comitetele Serviciilor Armate ale Camerei Reprezentanților cu privire la aceaste atacuri misterioase la începutul acestei luni, inclusiv cu privire la incidentul de lângă Casa Albă.

Citește și: Interlopul Romi Neguș a rămas fără telefonul cu care făcea live-uri. De ce i l-a confiscat Poliția

Incidentul, ce a avut loc în apropierea Elipsei, peluza mare ovală din partea de sud a Casei Albe, a îmbolnăvit un oficial al Consiliului de Securitate Națională, potrivit mai multor actuali și foști oficiali americani.

Citește și

Ce lipsea la Havana: un drapel cubanez gigantic, din beton, în fața Ambasadei SUA

OFICIAL Diplomații americani din Cuba și China, atacați cu „un flux energetic”

 

Într-un episod separat din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce își plimba câinele într-o suburbie din Virginia.

Cei bolnavi au raportat simptome similare cu personalul CIA și al Departamentului de Stat afectat peste hotare, încadrate la „sindromul Havana” - simptome inexplicabile pe care diplomați americani și canadieni din Cuba le-au raportat la sfârșitul anului 2016, ce includ vertij, dureri de cap puternice și greață, țiuit în urechi, uneori însoțite de un „zgomot direcțional pătrunzător” neidentificat.

Astfel de incidente au fost raportate de diplomați, ofițeri CIA și alți angajați americani care servesc în Cuba, Rusia și China, dar este prima dată când au fost constatate pe teritoriul SUA, spun surse CNN.

Pentagonul suspectează Rusia pentru acest tip de atacuri, dar poate fi și China

Atacurile au dus în cele din urmă la o retragere a personalului din Havana sub Administrația Trump.

Personalul din Rusia și China a raportat incidente similare, inexplicabile.

Deși nu există un consens în ceea ce privește cauzele simptomelor, un studiu sponsorizat de Departamentul de Stat a constatat că acestea sunt probabil rezultatul atacurilor de energie cu microunde.

Un alt mister din jurul „sindromului Havana” este modul în care Guvernul SUA se confruntă cu problema. Printre cei care investighează tiparul misterios al posibilelor atacuri se numără CIA, Departamentul de Stat și Departamentul Apărării.

Aproape de sfârșitul Administrației Trump, Pentagonul a cerut să preia investigația, motivând că agenții care se ocupă de problemă nu știu cum să o abordeze.

CIA și-a înființat grupul de lucru în decembrie 2020 și și-a extins eforturile sub conducerea noului director William Burns, care a jurat în timpul audierilor sale de confirmare să revizuiască dovezile privind presupusele atacuri asupra personalului CIA din străinătate.

Departamentul de Stat a numit un înalt oficial care să conducă ancheta privind „sindromul Havana” în martie.

Grupul de lucru al Pentagonului, condus de Griffin Decker, din cadrul Comandamentului pentru operațiuni speciale din SUA, este mai în temă privind genul de atac și acesta i-a informat pe parlamentari cu privire la incidentul de la Elipsă, chiar dacă a avut loc pe solul SUA.

Greu de determinat cauza simptomelor

Într-un incident investigat de Pentagon, pușcașii marini dintr-o bază îndepărtată din Siria au dezvoltat simptome asemănătoare gripei la scurt timp după ce un elicopter rusesc a zburat deasupra bazei - punându-se imediat întrebarea dacă ar putea fi unul dintre aceste atacuri ciudate.

Episodul din Siria evidențiază dificultățile cu care se confruntă oficialii americani în încercarea de a stabili ce reprezintă și ce nu reprezintă un atac. Simptomele variază adesea, iar anchetatorii nu exclud osibilitatea ca acestea să fie cauzate de un fel de fenomen natural, mai degrabă decât de o armă.

Un alt oficial american al apărării a confirmat că ancheta Pentagonului este în curs.

Un raport din martie al Academiei Naționale de Științe a constatat că „energia direcționată, pulsată prin radiofrecvență” a fost cea mai probabilă cauză a setului ciudat de simptome din „sindromul Havana”.

Unele persoane au fost rănite grav în urma presupuselor atacuri, cel puțin un ofițer CIA fiind nevoit să se retragă anul trecut, diagnosticat cu un traumatism cerebral.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te