SUA îi urmărește pe ruși cu arme hipersonice. Merg cu de 5 ori viteza sunetului. 41.000.000$ bucata

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 06.05.2025 - 20:45
SUA îi urmărește pe ruși cu arme hipersonice. Merg cu de 5 ori viteza sunetului. 41.000.000$ bucata - FOTO: US Army
SUA îi urmărește pe ruși cu arme hipersonice. Merg cu de 5 ori viteza sunetului. 41.000.000$ bucata - FOTO: US Army

Marina SUA a lansat cu succes o rachetă hipersonică convențională, care va fi în curând desfășurată pe navele US Navy. Până în prezent, a fost folosită o rachetă lansată de la sol, dar au fost testate toate fazele zborului rachetei, precum și o „pornire la rece” reușită.

SHARE

Testele efectuate au fost oarecum diferite de cele utilizate pentru alte arme cu rachete ale Marinei SUA. În primul rând, lansatorul instalat a fost folosit nu pe unul dintre numeroasele poligoane de testare a rachetelor, ci la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Florida. În al doilea rând, americanii au testat o rachetă hipersonică lansată „la rece”, ceea ce înseamnă că motorul său de lansare a pornit după ce racheta a fost lansată în aer.

Citește și: Acum, România apărată cu sistemul Aegis, ca cel de la Deveselu, și împotriva rachetelor hipersonice

SUA îi urmărește pe ruși cu arme hipersonice. Merg cu de 5 ori viteza sunetului. 41.000.000$ bucata

Aceasta este o soluție rar întâlnită pe navele americane, care folosesc în general tuburi de lansare verticale pentru rachetele „lansate la cald” (tuburile trebuie, prin urmare, să aibă canale speciale pentru descărcarea gazelor fierbinți provenite de la motoarele rachetei). Acum, „pornirea la rece” este menită să devină norma, ajutând Marina SUA să atingă capacitatea de atac prompt convențional (CPS), ceea ce înseamnă că poate lansa un atac convențional ghidat cu precizie oriunde în lume în decurs de o oră.

Teste complexe

În al treilea rând, testele noii rachete hipersonice au avut ca scop verificarea zborului acesteia în toate fazele, de la lansare până la impactul cu solul. Așadar, nu mai era vorba doar de testarea sistemului de propulsie în sine, ci și a echipamentelor de la bord, inclusiv a sistemului de navigație. Acest lucru este important deoarece americanii trebuie, în mod clar, să-și recupereze decalajul față de potențialii adversari în acest domeniu: Rusia și China. Rusia, în special, este avansată în domeniul armelor hipersonice, introducând în serviciu două astfel de sisteme (3M22 „Țirkon” și Kh-47M2 „Kinzhal”) - testându-le suplimentar în luptă în timpul războiului din Ucraina.

Citește și: Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze

Pentru americani, aceasta a fost o motivație importantă, deoarece au aflat (datorită cunoștințelor oferite de ucraineni) ce avantaje au acest tip de rachete, dar și ce limitări au. Prin urmare, rachetele hipersonice convenționale au fost recunoscute ca unul dintre elementele importante ale sistemului de descurajare american, alături de armele nucleare. Poate că americanii și-au dat seama și că sistemele antiaeriene rusești aflate în serviciu în prezent ar putea avea probleme în combaterea rachetelor care zboară cu viteze mai mari de Mach 5.

Baza va fi USS Zumwalt

Se știe, însă, că primul lansator cu rachete de la bordul unei nave va fi testat pe distrugătorul de rachete ghidate USS Zumwalt. Pe această navă, în timpul renovării finalizate în decembrie 2024, turela de artilerie unică din față, de 155 mm a fost îndepărtată și s-a făcut spațiu pentru patru module cilindrice de lansare verticală, pentru un total de doisprezece rachete hipersonice noi. Acest lucru se datorează dimensiunii acestor rachete, care nu permite instalarea lor în lansatoare verticale standard de tip Mk41 și Mk57, bazate pe nave.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te