SUA au testat cu succes racheta „invizibilă” AGM-183A ARRW. Depășește de 5 ori viteza sunetului

DE Daniel Toșa | 13.12.2022 - 09:22
SUA au testat cu succes racheta „invizibilă” AGM-183A ARRW. Depășește de 5 ori viteza sunetului - FOTO: Twitter/@DEFENSEEXPRESS

Forțele Aeriene ale SUA au declarat că au efectuat prima lansare de testare a unui prototip complet operațional al armei sale hipersonice de răspuns rapid lansate din aer.

SHARE

Testul rachetei AGM-183A ARRW, fabricată de Lockheed Martin, care a avut loc la 9 decembrie în largul coastelor Californiei de Sud, a fost considerat un succes, a declarat luni, într-o declarație, aripa 96 de testare a Forțelor Aeriene.

Testul a fost efectuat de către 412th Test Wing de la Baza Forțelor Aeriene Edwards din California.

Prototipul rachetei hipersonice a fost lansat de la un bombardier B-52H Stratofortress, a precizat aripa 96, iar apoi a accelerat rapid la o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

Citește și: ANALIZA Când se va termina războiul din Ucraina? Când Vladimir Putin va pleca de la putere

Racheta hipersonică și-a atins ținta

Racheta și-a completat apoi traiectoria de zbor planificată și a detonat, a precizat aripa, iar primele rezultate arată că toate obiectivele testului au fost îndeplinite.

"Echipa ARRW a proiectat și a testat cu succes o rachetă hipersonică lansată din aer în cinci ani", a declarat generalul de brigadă Jason Bartolomei, ofițerul executiv al programului pentru direcția de armament a Forțelor Aeriene.

"Sunt extrem de mândru de tenacitatea și dedicarea de care a dat dovadă această echipă pentru a oferi o capacitate vitală pentru luptătorul nostru".

Citește și: Curtea de Conturi: Zero controale la vamă cu scanerele mobile. Au intrat 316.000 camioane în doi ani

Armele hipersonice se pot deplasa la viteze mai mari de Mach 5 și pot face manevre în timpul zborului, ceea ce le face mult mai greu de urmărit și doborât decât rachetele balistice convenționale și capabile să penetreze apărarea.

Imagine

Cursa înarmării hipersonice

Rusia și China au investit masiv în dezvoltarea propriilor arme hipersonice, iar armata americană s-a confruntat cu presiuni, inclusiv din partea legislatorilor, pentru a arăta mai multe progrese în ceea ce privește propriile capacități hipersonice.

Testarea cu succes a prototipului operațional ARRW continuă o serie de teste reușite pentru program în 2022, marcând o schimbare de la un 2021 dezamăgitor care a lăsat efortul în dificultate.

Imagine

ARRW a avut trei eșecuri de testare consecutive în 2021, toate provenind din probleme în timpul procesului de lansare. Legiuitorii au adus o mustrare usturătoare programului în martie și au tăiat aproape 161 de milioane de dolari în finanțarea solicitată pentru achiziții din bugetul fiscal 2022, citând eșecurile și întârzierile de testare ale programului.

Această serie a fost întreruptă în luna mai, cu un test de succes al performanței propulsorului ARRW. Un alt test de succes al boosterului a urmat în iulie, deschizând calea pentru testarea completă, potrivit defensenews.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te