UE a interzis importurile de țiței maritim din Rusia, precum și asigurarea și finanțarea transportului de petrol rusesc către țări terțe, în special prin rute maritime.
Interdicția UE a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022. UE și grupul G-7 al națiunilor industrializate au convenit asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, care a intrat în vigoare în aceeași zi.
CREA a constatat că veniturile din țiței ale Rusiei au înregistrat o scădere de 32% în decembrie din cauza interdicției de import de țiței și a plafonării prețului.
După ce Germania a oprit importurile de petrol rusesc prin conducta Drujba la sfârșitul lunii trecute, aceasta a provocat o reducere suplimentară de 5%.
Conducta Drujba, cunoscută și sub numele de Conducta Prieteniei, este principala linie care transportă petrol din Rusia către Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Austria și Germania.
Un total de 2,5 milioane de barili de țiței și 700.000 de barili de produse petroliere au fost transportate prin această conductă în luna octombrie pentru țările UE.
În pofida scăderii veniturilor, Rusia câștigă în continuare 640 de milioane de euro pe zi din exporturile de combustibili fosili.
Această sumă urmează să scadă la aproximativ 520 de milioane de euro odată cu intrarea în vigoare, până la 5 februarie, a interdicției UE privind importurile de petrol rafinat și a extinderii plafonului de preț la produsele petroliere rafinate.
Constatările CREA arată că, până în prezent, Rusia a obținut 3,1 miliarde de euro din transportul de țiței pe nave, în condițiile actualei plafonări a prețurilor, iar 2 miliarde de euro din această sumă au reprezentat venituri fiscale care au ajuns direct la Guvernul rus.
Întrucât plafonul de preț de 60 de dolari pe baril este cu mult peste costurile de producție ale Rusiei, reducerea acestuia la 25-35 de dolari pe baril ar reduce veniturile din exportul de petrol al Rusiei cu cel puțin 100 de milioane de euro pe zi, potrivit CREA.
Citește și
VIDEO Vaticanul redeschide ancheta privind dispariția Emanuelei Orlandi. Acuzat că a secretizat date
VIDEO Serviciile secrete britanice: Rusia a testat superavionul Su 57 în Ucraina. Nu e performant
„Prima lună de embargo dovedește ceea ce am spus de la începutul invaziei: veniturile din exporturile de combustibili fosili sunt linia de sânge financiară pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin", a declarat Svitlana Romanko, fondator și director al Razom We Stand, o organizație neguvernamentală, cu privire la concluziile studiului.
„Plafonul de preț trebuie revizuit în jos, iar aplicarea embargoului ar trebui consolidată. Fără venituri din exportul de combustibili fosili, atacul brutal al Rusiei asupra dreptului internațional, a drepturilor omului și a mediului se va prăbuși. Avem nevoie de mai multe acțiuni din partea coaliției privind plafonarea prețurilor", a declarat ea.