Studenții români aleg Franța

DE Newsweek România | Actualizat: 12.07.2019 - 07:57
În prezent, Franța primește anual aproape 3.500 de studenți români, fiind a treia gazdă după Marea Britanie și Italia
În prezent, Franța primește anual aproape 3.500 de studenți români, fiind a treia gazdă după Marea Britanie și Italia

România ocupă locul al patrulea în clasamentul studenților proveniți din țările Uniunii Europene care merg să studieze în Hexagon.

SHARE

Prin Parteneriatul strategic, România şi Franţa se angajează să-şi promoveze, una celeilalte, cultura şi imaginea, să organizeze manifestări de anvergură ale căror vizibilitate şi impact asupra publicului larg să contribuie la stabilirea şi menţinerea unor legături durabile în domeniile vieţii intelectuale şi artistice.

Numărul traducerilor literare şi ştiinţifice, al schimburilor artistice, ştiinţifice şi universitare a crescut într-o manieră impresionantă, în special în ultimele decenii.

Programele „Nicolae Iorga“ sau „Les belles Etrangères“, destinate favorizării traducerilor şi promovării literaturii contemporane române şi franceze, sunt exemple elocvente în acest sens.

Fidelă tradiţiei unei Românii franco­fone, reţeaua de învăţământ din țara noastră numără astăzi 55 de licee bilingve româno-franceze (dintre care 29 oferă diplomă de bacalaureat francofon), 23 de universităţi de stat şi
16 universităţi particulare cu specializări şi în limba franceză.

Primul acord interguvernamental referitor la învățământul bilingv în România a fost semnat la 28 septembrie 2006, cu prilejul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei, la Bucureşti.

Câteva sute de tineri români studiază anual în Franţa. După 1996, peste 800 de studenţi şi stagiari români au beneficiat de burse ale guvernului francez, ale diferitelor colectivităţi teritoriale, ale asociaţilor şi întreprinderilor, sau prin programele europene pentru efectuarea unei părţi a studiilor lor în Franţa.

În prezent, Franța primește anual aproape 3.500 de studenți români, fiind a treia țară gazdă  după Regatul Unit al Marii Britanii și Italia.

Potrivit principiului reciprocității, în România vin, în fiecare an, mai mult de 2.500 de studenți francezi, în special în sectorul medical.

Cooperarea universitară bilaterală este într-o continuă dezvoltare. Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor şi a perioadelor de studiu în cadrul învățământului superior a fost semnat la 18 octombrie 2012 şi a intrat în vigoare la 30 aprilie 2013.

Mai mulţi lectori francezi predau în universităţile din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Suceava. În Franţa, învăţământul în limba română este asigurat printr-o reţea de lectori prezenţi la Paris III, Paris IV, INALCO, Bordeaux III, Toulouse II, Aix-Marseille I, Nancy II, Montpellier III, Strasbourg II, Saint-Etienne.

Universitatea Sorbona, o instituție de învățământ cu o tradiție de secole, pe care studenții români o frecventează

În domeniul studiilor doctorale, sistemul acordării diplomelor în co-tutelă este în plină expansiune. Franceza este astăzi studiată de mai mult de jumătate dintre elevi și vorbită de un român din patru. Practic, 1,6 milioane de elevi învață limba franceză, ca a doua limbă străină după engleză.

Ambasada României la Paris organizează, din 2004, cursuri de limba română pentru copii (preșcolari şi școlari) sub genericul „Şcoala românească de duminică“.

Caravana studiilor

În cadrul Sezonului Franţa – România, un proiect politico-cultural de redescoperire și promovare a relațiilor dintre cele două state, s-a desfășurat „Caravana studiilor“.

Pentru a consolida mobilitatea studenților în Franța și pentru a permite dezvoltarea unor noi acorduri de cooperare între universitățile din România și instituțiile de învățământ superior de nivel înalt din Franța, Campus France România a organizat prima ediție a „Caravanei studiilor“ în Franța.

Timp de o lună, între 5 mai și 7 iunie, caravana a promovat studiile în Franța, în licee și universități, în diferite regiuni din România.

Ea s-a deplasat în 19 oraşe din România, a parcurs mai mult de 4.000 de kilometri pentru a întâlni peste 2.000 de elevi şi studenţi. „Eu cred că a permis reafirmarea legăturilor dintre Franţa şi România, consolidarea prieteniei noastre“, a spus Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București, la finalul acestui proiect.

În cadrul caravanei, s-a distribuit Ghidul filierelor universitare francofone, un compendiu al filierelor cu predare în limba franceză din cadrul tuturor universităților din țară.

Acest ghid are ca obiectiv principal crearea unei strânse legături între cererile mediului socio-economic și actorii învățământului superior.

Michèle Ramis a precizat că Franţa doreşte să redevină prima ţară de destinaţie a studenţilor români în 2020 şi 2021.

„Această caravană se înscrie în seria de acţiuni pe care le întreprindem pentru cooperarea franco-română în domeniul universitar ştiinţific“, a subli­niat ambasadoarea Franței.

Excelența Sa a precizat că Franţa este primul partener al României în domeniul universitar şi al cercetării, că între cele două state există circa 600 de acorduri de cooperare.

La nivel mondial, Franța este a patra țară de destinație pentru studenții aflați în mobilitate.

Mai mult decât atât, 12% din populația Franței este constituită din studenți străini, iar, dintre aceștia, un număr considerabil de tineri români aleg să își continue studiile în Franța.

Fenomenul plasează România pe locul al patrulea la nivelul Uniunii Europene în clasamentul studenților europeni care aleg Franța.

___________

Articol realizat cu ocazia aniversării Zilei Franței - 14 iulie

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te