Șeful NATO: "Ucraina câștigă treptat teren în contraofensivă. Au spart blocada rusă și avansează"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.09.2023 - 15:34
Jens Stoltenberg. - Foto: Profimedia Images

Ucraina "câștigă încet-încet teren" în contraofensiva sa, în pofida luptelor dificile, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

SHARE

Stoltenberg a declarat că sprijinul aliaților NATO a ajutat la lansarea contraofensivei ucrainene, care acum începe să dea roade.

Șeful NATO: "Ucraina câștigă treptat teren în contraofensivă. Au spart blocada rusă și avansează"

"Ucrainenii câștigă treptat teren", a spus el. "Sunt lupte grele, lupte dificile, dar au reușit să spargă liniile de apărare ale forțelor rusești. Și ei avansează".

Zelenski a transmis săptămâna trecută un mesaj puternic cu privire la progresele Ucrainei, scriind pe Twitter: "Indiferent de ce spune cineva, noi avansăm, iar acesta este cel mai important lucru. Suntem în mișcare".

Între timp, oficialii ucraineni au un optimism precaut cu privire la faptul că a doua linie de fortificații defensive rusești de pe frontul sudic ar putea fi mai ușor de penetrat decât prima.

Citește și: VIDEO Cum arată și atacă dronele iraniene „kamikaze” Shahed 136 care cad și în România

Videoclipurile geolocalizate în ultimele zile indică faptul că unitățile ucrainene au făcut progrese limitate dincolo de satul Robotyne, în timp ce încearcă să extindă teritoriul din sud-estul regiunii Zaporojie pe care l-au recuperat în august.

Rusia "a pierdut" și este acum "o putere diminuată" după ce nu și-a atins obiectivele, spun oficialii occidentali

Rusia a pierdut războiul

Oficialii occidentali consideră că Rusia a pierdut deja războiul, deoarece nu a reușit să își atingă obiectivul principal de a subjuga Ucraina, argumentând că progresul Ucrainei pe câmpul de luptă nu este o măsură a succesului său general.

Vorbind în cadrul unei ședințe de informare miercuri, oficialii au recunoscut că progresul Ucrainei a fost progresiv și mai lent decât se anticipa în urmă cu două luni, din cauza apărării bine pregătite a Rusiei, dar au spus că Moscova a pierdut deja, indiferent de bătăliile pentru teritoriu.

Citește și: VIDEO Explozii în Rusia după un atac cu drone la Rostov pe Don și Moscova. 3 clădiri, avariate

"Aceasta ar putea fi o luptă foarte lungă pentru teritoriu, dar în ceea ce privește războiul și ceea ce Rusia urmărea să obțină, Rusia a pierdut, iar Rusia este o putere diminuată și se află pe o traiectorie descrescătoare", a declarat un oficial. 

"Această noțiune că, cumva, Rusia poate câștiga chiar dacă își păstrează teritoriul pe care îl are, iar asta înseamnă victorie, este o nebunie, în condițiile în care Rusia a consolidat NATO, a crescut-o cu țări precum Finlanda și Suedia, a pus Ucraina pe calea aderării la NATO și a pus Ucraina pe calea unei potențiale aderări la UE", a adăugat oficialul. 

"Cred că, dacă ești Putin, practic pariezi că Donald Trump câștigă următoarele alegeri, iar aceasta este o fază destul de lungă. Este o distanță lungă. Între timp, revolta de la Prigojin nu s-ar fi întâmplat dacă războiul ar fi mers bine în Ucraina", a declarat un alt oficial, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te