Stoltenberg: Dependența de gaze rusești a fost punctul vulnerabil al țărilor NATO. Problema rămâne

DE Adina Mutăr | 06.01.2023 - 16:16
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg/Foto: euronews

Jens Stoltenberg a subliniat că în prezent nu există niciun semn că președintele Putin și-a schimbat obiectivul principal al acestui război, de a controla Ucraina. Dependența Occidentului de gazele rusești a creat un punct vulnerabil de care Moscova a vrut să profite.

SHARE

Secretarul general al NATO a declarat, la conferința anuală a Confederației Întreprinderilor Norvegiene de la Oslo, că Ucraina trebuie să fie puternică la masa negocierilor pentru a face pace cu Rusia, iar acest lucru va fi posibil cu mai mult sprijin armat pentru Kiev.

Stoltenberg a declarat că acest război se va încheia cel mai probabil prin dialog, dar „calea spre pace se face prin arme”.

„Ceea ce pot obține ucrainenii la masa negocierilor depinde de puterea lor pe câmpul de luptă. Dacă ne dorim o pace negociată în care Ucraina să rămână o țară democratică independentă în Europa, cea mai rapidă cale de a realiza acest lucru este să sprijinim Ucraina. Calea spre pace este de fapt prin arme", a spus el.

Însă, indiferent de rezultatul războiului, Stoltenberg a susținut că situația de securitate din Europa s-a schimbat permanent. Rusia dorește o Europă diferită și urmărește să își controleze vecinii, a adăugat el.

„Chiar dacă războiul s-a încheiat, problemele din relațiile noastre cu Rusia vor rămâne", a spus el.

Stoltenberg a subliniat că NATO ar trebui să investească mai mult în apărare și nu ar trebui să depindă de regimuri autoritare în domenii precum energia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO era la curent cu planurile Rusiei și se pregătea pentru acestea, la 24 februarie 2022, deși rușii mințeau că nu plănuiesc nicio invazie.

„A fost o noapte foarte scurtă. Când m-am dus la culcare, știam că vor invada, așa că m-am gândit că ar fi un lucru bun să dorm câteva ore. Dar nu au trecut multe ore până când am primit telefonul de la șeful meu de Stat Major care îmi confirma că invazia a început", a spus Stoltenberg.

Planurile de apărare ale NATO au fost activate imediat și a început desfășurarea de forțe suplimentare în partea de est a alianței - pentru a preveni o escaladare a războiului.

Cartierul general al NATO știa exact ce trebuie să facă pentru că invazia Rusiei în Ucraina era previzibilă.

În primul rând, a făcut încercări serioase de a descuraja Rusia de la aceste planuri.

"Nu mai departe de luna ianuarie, am făcut o ultimă încercare diplomatică la Consiliul NATO-Rusia pentru a convinge Rusia să își schimbe planurile. Întâlnirea a fost o urmare a unei scrisori trimise de președintele rus Vladimir Putin către NATO cu cerințe specifice. Am răspuns cu propunerile noastre și am încercat să menținem procesul politic în desfășurare", spune Jens Stoltenberg.

Citește și

Serviciile secrete daneze: Putin suferă de dureri cronice și are cancer, dar nu în fază terminală

România și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră

Occidentul a crezut în diplomație până la capăt, dar președintele Putin nu a fost interesat de o soluție pașnică.

"Îmi amintesc că rușii ne-au spus că nu au planuri de a invada Ucraina. Noi știam că era vorba de contrariul", își amintește Stoltenberg.

Secretarul general a subliniat că în prezent nu există niciun semn că președintele Putin și-a schimbat obiectivul principal al acestui război.

"Acesta este de a controla Ucraina. Acest lucru nu s-a terminat. Războaiele sunt imprevizibile, dar trebuie să ne pregătim pentru un termen lung și, de asemenea, pentru noi ofensive rusești", a precizat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a adăugat, de asemenea, că dependența Occidentului de Rusia a creat o pârghie pe care Rusia încearcă acum să o folosească pentru a-l împiedica să sprijine Ucraina.

"Dependența de gaz ne-a făcut vulnerabili", a adăugat liderul NATO.

Potrivit secretarului general, cea mai rapidă cale spre pace în Ucraina este furnizarea de mai multe arme armatei sale, întrucât probabila căutare a unui sfârșit pașnic al războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei la masa negocierilor va depinde în întregime de situația de pe câmpul de luptă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te