Potrivit oficialilor iranieni, „incidentul” s-a petrecut la un „depozit industrial” și nu a provocat pagube, producția nefiind întreruptă. Însă imaginile din satelit arată că s-au produs pagube substanțiale la stația de centrifugare.
Cu șase zile mai devreme, o altă explozie s-a produs în munți, la est de Teheran, lângă baza militară Parchin și o fabrică de rachete.
Analizând imaginile prin satelit, analistul Fabian Hinz, de la Middlebury Institute din Monterey, a descris explozia de la Natanz cu potențial de a întârzia în mod semnificativ activitatea programului nuclear iranian. Principala instalație de îmbogățire se afla la șapte metri sub sol, acoperită de un strat de beton. Acolo se obținea uraniu îmbogățit necesar pentru arme nucleare.
„Teoretic vorbind, Israelul, SUA și alții au interesul să oprească acest ceas nuclear iranian”, a spus Yoel Guzansky, de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.
„Dacă Iranul nu se va opri, am putea vedea mai multe „incidente” de felul acesta.”
Atât președintele SUA, Donald Trump, cât și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au promis în mod repetat că nu vor lăsa Iranul să obțină o bombă nucleară.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) din Viena a raportat recent că inspectorilor săi li s-a refuzat accesul la cel puțin două facilități nucleare suspecte și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activități ascunse.
Majoritatea analiștilor cred că anul acesta Iranul a obținut suficient uraniu îmbogățit pentru a produce o singură armă nucleară, prin încălcări succesive ale acordului nuclear din 2015, din care președintele Trump a scos SUA în 2019.
Când astfel de „incidente” se întâmplă la stații de centrifugare și la fabrici de rachete, acestea nu sunt deloc accidente, dar nimeni nu și-a asumat atacurile.