Spiegel. Transportul de droguri de un miliard de euro din Siria, mâna clanului Assad, nu ISIS

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.07.2020 - 14:00

Poliția italiană a confiscat miercuri 14 tone de pastile de amfetamină în valoare de un miliard de euro, despre care a declarat că sunt de „fabricație” ISIS și că s-a dat o grea lovitură organizației teroriste. Reporterii Spiegel au vrut să afle pe ce se bazează declarațiile.

SHARE

Toate transporturile de amfetamine Captagon - cunoscut ca „drogul juhadiștilor” - din ultimele luni prezintă același mod de operare, fiind expediate întotdeauna din portul Latakia, scrie Spiegel.


Reporterii publicației germane au aflat că cele trei containere navale în care au fost ascunse pastilele au fost închiriate de compania italiană de transport maritim Tarros, care servește mai multe porturi mediteraneene pentru transport pe teritoriul național.

Pe de altă parte, portul Latakia este sub controlul familiilor Assad, al căror loc de origine este în apropiere.

Toamna trecută, portul a fost închiriat Iranului, a cărui miliție libaneză Hezbollah aliată a ajutat la producerea de droguri Captagon pe scară largă, fapt deja publicat.

Citiți și https://newsweek.ro/international/cord-italia-a-confiscat-droguri-din-siria-de-un-milliard-de-dolari-isis-sau-regimul-assad

Cel puțin existența cartelului de droguri siriene deținut de familia Assad nu a putut fi ascunsă nici autorităților italiene.

Încă o dată, potrivit investigației Spiegel, rețeaua extinsă de rude ale clanului conducător Assad a fost producătoare și expeditoare a drogului.

În al-Basa, la sud de Latakia, Samer Kamal Assad, un unchi al dictatorului, conduce una dintre fabricile de Captagon deținute de familie, sub acoperirea unei fabrici de materiale de ambalare.

Acesta gestionează transportul drogurilor prin omul de afaceri Abdellatif Hamide, care a deschis acum câteva săptămâni o fabrică de hârtie rulantă la Alep, o adresă nouă, care încă nu figurează pe listele de sancțiuni ale UE și SUA.

Exact astfel de role au fost folosite pentru a ascunde pastilele Captagon, produse chiar în acea fabrică.

Citiți și https://newsweek.ro/international/verii-bashar-al-assad-si-rami-makhlouf-s-au-incaierat-pe-hasis-putin-le-strica-traficul-cu-droguri?fbclid=IwAR2LN7vmYGNC8VR2H6yVkuiXvsuue5AirujdvM9vAXkQVhns07-ys7IugMI

Dar de ce prezintă autoritățile italiene traficul de droguri ca fiind al organizației teroriste ISIS, se întreaba reporterii Spiegel.

Probabil pentru că Guvernul Italiei încă mai desfășoară afaceri cu fosfat cu Siria, iar cabinetul predecesor i-a permis discret șefului informațiilor siriene, Ali Mamluk, să zboare în avion privat la o ședință guvernamentală din martie 2018.

Întrebat despre legătura cu ISIS a transportului uriaș de droguri interceptat, colonelul Giuseppe Furciniti de la Guardia di Finanza a răspuns că „totul a fost spus, restul se află sub anchetă”. Însă a recunoscut că nu are „alte” dovezi ale implicării ISIS.

Compania Tarros nu a răspuns la solicitarea Spiegel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te