Soldații ruși care se predau „voluntar” Ucrainei și nu opun rezistență riscă 10 ani de închisoare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2023 - 19:15
Soldați ruși - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Soldații ruși care se predau voluntar Ucrainei riscă 10 ani de închisoare. În schimb cei care „dezertează” vor avea parte de un tratament special, se arată într-o rezoluție pregătită de Curtea Supremă a Rusiei, potrivit agenției de presă rusă afiliată Kremlinului, RIA Novost.

SHARE

Curtea Supremă a Rusiei a pregătit o rezoluție care explică modul în care instanțele din țară vor începe să examineze cauzele penale în temeiul unui nou articol din Codul penal privind răspunderea penală pentru predarea intenționată.

Soldații ruși care se predau „voluntar” Ucrainei și nu opun rezistență riscă 10 ani de închisoare 

Astfel, Curtea Supremă a Federației Ruse consideră că predarea intenționată conține elemente ale unei infracțiuni dacă, așa cum se menționează în proiectul de hotărâre a Curții, "există posibilitatea de a opune o rezistență decisivă inamicului și de a evita capturarea".

Cu toate acestea, un soldat nu va fi judecat în conformitate cu legislația rusă dacă a fost capturat, de exemplu, din cauza unei răni grave și nu a putut fizic să opună rezistență.

Citește și: UE anunță că trimite în Ucraina un milion de proiectile de artilerie. Xi Jinping este la Moscova

Se raportează că sancțiunea de predare voluntară prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani de închisoare. Dacă un soldat a dezertat ulterior de partea inamicului, acesta va fi judecat în baza articolului "trădare", care prevede până la 20 de ani într-o închisoare rusă.

Va fi dificil pentru cei capturați pentru prima dată să evite pedeapsa, deoarece trebuie să se întoarcă în unitate prin orice mijloace și să dovedească faptul că "nu au comis alte infracțiuni în captivitate".

Citește și: VIDEO Pe Putin nu l-au ținut picioarele la întâlnirea cu Xi Jinping. Cum și-a mascat tremuratul

În septembrie 2022, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina garantează un tratament civilizat pentru militarii ruși, secretul cu privire la circumstanțele predării lor și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia dacă se predau, potrivit Pravda.

20.000 de persoane sunt mobilizate lunar în Rusia - Serviciul de informații al Ucrainei

Rusia continuă o campanie de mobilizare ascunsă și se pregătește pentru noi măsuri de mobilizare pentru a-și menține efortul de război în Ucraina, spune Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de informații al apărării din Ucraina.

"În ceea ce privește trupele rusești: faptul că mobilizarea sub acoperire este încă în curs de desfășurare în Rusia și că sunt planificate măsuri suplimentare de mobilizare sugerează că eforturile de mobilizare au fost până acum insuficiente, armata nu este nici eficientă, nici antrenată corespunzător, nici echipată. Pierderile de luptă semnificative ale Rusiei confirmă acest lucru."

Iusov a mai spus că moralul soldaților ruși mobilizați este foarte slab, judecând după conversațiile interceptate în care soldații ruși care luptă pe front își exprimau "panica".

El s-a declarat convins că majoritatea soldaților ruși mobilizați ar fi dezertat dacă nu ar fi fost trupele de barieră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te