Slovacia reacționează după discursul batjocoritor a lui Orban de la Tușnad. România, nu

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2023 - 13:36
Victor Orban - Foto: Viktor Orban

Ambasadorul Ungariei la Bratislava a fost convocat la Ministerul slovac al afacerilor externe în urma declarațiilor făcute de premierul ungar Viktor Orban în România, la Băile Tușnad.

SHARE

În cadrul acestor declarații, Viktor Orban a abordat problematica comunității maghiare din Slovacia și a menționat „zonele separatiste ale țării”.

Slovacia reacționează după discursul batjocoritor a lui Orban de la Tușnad. România, nu

Ministerul slovac de externe a explicat că astfel de declarații, precum cele ale premierului ungar la Băile Tușnad, sunt în contradicție cu relațiile de bună vecinătate și stabilitatea în regiune.

Ministerul slovac de externe a subliniat că Cehoslovacia și ulterior Slovacia, precum și Ungaria, sunt state succesoare ale fostei Austro-Ungarii și că, din perspectivă istorică, nu există nimic care să separă Ungaria de prezentul stat al Slovaciei, potrivit The Budapest Times.

Citește și: Viktor Orban: MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc

Orban, discurs cu iz de șantaj la adresa României

Premierul Ungariei, un personal controversat din Uniunea Europeană, cu o prietenie declarată în fața dictatorului rus Vladimir Putin a atras atenţia că Ungaria va prelua preşedinţia UE făcând aluzie la un comportament "prietenos" al țării noastre pentru sprijinul în problema Schengen.

"Vă rog frumos să luaţi în considerare următorul lucru: ambiţia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al României este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria şi anume aderarea la spaţiul Schengen.

Citește și: Premierul Ungariei, Viktor Orban, discurs anti-UE la Băile Tușnad

Şi vă atragem atenţia că de la 1 iulie 2024 în Uniunea Europeană Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen", a declarat Orban la Tușnad.

Discurs batjocoritor a lui Orban la adresa MAE

Premierul maghiar a comentat, în scurte remarci şi glume, recomandările MAE legate de discursul său, spunând că este un act oficial şi îi poate da citire.

El a precizat că i s-a spus să nu vorbească despre "chestii delicate", "sensibilităţi", "simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor" şi a adăugat că este de acord să nu vorbească despre acestea, dar a ţinut să ureze bun venit "prietenilor noştri care s-au prezentat aici cu steaguri", făcând referire la membrii asociaţiilor "Calea Neamului" şi "Frăţia Ortodoxă", care purtau steaguri tricolore, aceştia nefiind lăsaţi, însă, să intre la eveniment.

De asemenea, Viktor Orban a susţinut că i s-a sugerat să nu vorbească, în discursul său, despre drepturile colective ale minorităţilor, răspunzând la această recomandare:

"Ok, nu am să spun nimic despre asta, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să aibă aceste drepturi colective".

Un alt subiect despre care Orban a spus că i s-a recomandat să nu vorbească a fost legat de "unităţile administrativ teritoriale din România care nu există", comentând, în aplauzele participanţilor că, probabil, cel care a elaborat documentul s-a referit la Ţinutul Secuiesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te