Premierul Ungariei, Viktor Orban, discurs anti-UE la Băile Tușnad

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.07.2023 - 09:20
Premierul Ungariei, Viktor Orban, discurs anti-UE la Băile Tușnad - Foto: INQUAM PHOTOS

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat la Băile Tuşnad, în România, şi-a reluat atacurile la adresa Uniunii Europene, dând asigurări că guvernul său naţionalist va proteja rădăcinile creştine ale ţării.

SHARE

În discursul susţinut în România, Orban - un critic de lungă durată al Bruxelles-ului - a mai spus că speră ca alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor să consolideze guvernele din cadrul blocului european care resping "federalismul" reprezentat de Germania şi Franţa, relatează News.ro, citând Reuters.

Aflat la putere din 2010, Orban a adoptat în 2021 o lege care interzice utilizarea în şcoli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea şi schimbarea de gen.

El a invocat necesitatea de a proteja copiii de "propaganda LGBTQ" şi a escaladat astfel o dispută cu UE.

De asemenea, el a intrat în conflict cu Bruxelles-ul şi în legătură cu alte probleme, inclusiv pe tema statului de drept şi a măsurilor luate în legătură mass-media şi sistemul judiciar din Ungaria.

Citește și: Premierul ungar Viktor Orban i-a scris omologului român, Marcel Ciolacu, o scrisoare, după discurs

UE "fie este un imperiu, fie este formată din naţiuni (individuale). Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliştii încearcă să ne îndepărteze", a declarat Orban.

"Nu au ascuns că au vrut o schimbare de guvern (în 2022) în Ungaria", a spus Orban, adăugând că acelaşi lucru este valabil acum şi pentru Polonia.

Polonia are alegeri parlamentare în această toamnă, iafr partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) va încerca să obţină un al treilea mandat la guvernare. Varşovia a adoptat multe politici care se potrivesc cu cele ale lui Orban şi ambele ţări sunt blocate într-o dispută cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept, ceea ce a dus la suspendarea anumitor fonduri UE, notează Reuters.

Citește și: Viktor Orban: MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc

Orban a mai declarat că echilibrul între federalişti şi statele care nu sunt dispuse să cedeze mai multe puteri Bruxelles-ului a fost perturbat atunci când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, iar acum doar Varşovia şi Budapesta "îşi menţin poziţia (antifederalistă)".

Între timp, Orban şi-a intensificat retorica anti-LGBT pe măsură ce problemele economice ale Ungariei s-au agravat, inflaţia anuală depăşind 25% în primul trimestru.

"UE respinge moştenirea creştină, realizează o înlocuire a populaţiei sale prin migraţie şi desfăşoară o ofensivă LGBTQ", a declarat el sâmbătă la Tuşnad.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te