Silvio Berlusconi a murit. Cel mai bogat om din Italia plătea pensie alimentară de 2.000.000 $/ lună

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2023 - 12:18
Silvio Berlusconi, fost prim-ministru al Italiei, a murit - Foto: Profimedia Images

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru al Italiei, magnat al afacerilor, a murit, după agravarea simptomelor de la comorbidităţile post-Covid şi leucemie, cu care fusese depistat. Berlusconi era ex-liderul Forza Italia şi membru al actualei coaliţii.

SHARE

Berlusconi avea 86 de ani. La 85 de ani, i s-a descoperit leucemia, după ce făcuse Covid şi avea deja şi alte probleme grave de sănătate.

Silvio Berlusconi a murit

Berlusconi, care a fost senator și lider al partidului de dreapta Forza Italia, partener minoritar în guvernul de coaliție al premierului Giorgia Meloni, fusese internat săptămâna trecută, la un spital din Milano, conform Politico.

Citeşte şi: Ce spun medicii despre Silvio Berlusconi. Are probleme şi mai mari decât se credea până acum

Miliardar în mass-media şi fotbal, magnat imobiliar, devenit politician, Berlusconi a ajuns în vârful politicii italiene în anii 90, conducând țara timp de aproape un deceniu, în trei mandate, ca prim-ministru.

În ultimii ani însă, cariera sa politică a fost afectată de o serie de scandaluri, reducându-i profilul politic și influența.

Citeşte şi: Scandal în Italia după ce fostul premier Berlusconi s-a „lăudat” cu vodca primită în dar de la Putin

Ultimele alegeri generale din Italia, în care partidul său, Forza Italia, s-a alăturat coaliției de guvernare a Giorgiei Meloni, au marcat revenirea lui Berlusconi în lumina reflectoarelor, în actualitatea politică italiană, deși cu un rol diminuat.

Silvio Berlusconi, supranumit și "Cavalerul", s-a născut la Milano în anii 1930. În anii 1970, a fondat un imperiu mediatic și a obținut controlul asupra mai multor rețele de televiziune din Italia și din Europa. În 1986, el a lansat La Cinq, prima rețea privată de televiziune gratuită din Franța. Apoi, ca șef al unui imperiu, a cumpărat AC Milan, cu care a câștigat 5 Cupe Europene/Liga Campionilor.

La începutul anilor 1990, sistemul politic italian era slăbit de scandalurile de corupție. Cele două partide guvernamentale principale s-au prăbușit. Berlusconi și-a format propriul partid: Forza Italia. El și-a bazat campania pe succesul său personal.


A devenit cel mai bogat om din politica italiană și a devenit șef al guvernului

 A fost ales prim-ministru de trei ori: 1994, 2001 și 2008. La sfârșitul anilor 2000, s-a confruntat cu o criză financiară și cu numeroase procese în justiție. S-a confruntat cu până la 65 de procese în același timp pentru corupție sau mită.

În afacerea "Rubygate", a fost suspectat că a angajat prostituate minore pentru petrecerile sale "bunga bunga". Premierul a negat totul și chiar a aranjat să se apere în direct la televiziune. Împovărat de numeroase procese, abandonat de partenerii săi europeni, părăsit de familia sa politică, Berlusconi a demisionat din funcția de prim-ministru în 2011.

În 2012, a fost găsit vinovat de fraudă fiscală. A fost condamnat la muncă în folosul comunității și i s-a interzis să ocupe funcții publice până în 2019. Aflat și astăzi în prim-planul scenei politice, Silvio Berlusconi și-a lăsat amprenta asupra ultimilor 25 de ani de politică italiană.

Un tribunal italian a redus la jumătate cuantumul pensiei alimentare pe care fostul premier Silvio Berlusconi trebuie să o plătească fostei sale soții, relatează presa italiană.

Plătea o pensei alimentară uriașă

Berlusconi - unul dintre cei mai bogați bărbați din Italia - va trebui să dea acum echivalentul a 1,9 milioane de dolari  pe lună Veronicăi Lario și celor trei copii ai lor, scria BBC în anul 2013

Doamna Lario, o fostă actriță, a depus cererea de divorț în 2009.

Berlusconi a declarat că cei trei judecători care au emis verdictul anterior "ireal" erau "feministe și comuniști".

Cuplul s-a cunoscut într-o cabină de probă în 1980, după ce Berlusconi a văzut-o pe doamna Lario dezbrăcându-se în timpul unui spectacol într-un teatru din Milano.

S-au căsătorit în 1990 și au fost căsătoriți timp de 22 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te