Shamima Begum, „mireasa ISIS” care imploră a doua șansă, nu-i trădează pe jihadiștii britanici

DE Daniel Toșa | 20.09.2021 - 14:30
Shamima Begum, „mireasa ISIS” care imploră a doua șansă, nu-i trădează pe jihadiștii britanici/FOTO: aei.org

Shamima Begum, tânăra care în urmă cu mai bine de șase ani a părăsit Anglia și s-a dus în Siria să se alăture jihadiștilor ISIS, a stabilit „linia roșie” pe care nu o va depăși cu niciun preț, relatează presa britanică.

SHARE

Begum, fiica unor imigranți din Bangladesh, a rămas fără cetățenie britanică în februarie 2019, printr-o decizie a guvernului de la Londra.

Ea a cerut în instanță să-i fie permisă revenirea în țară pentru a putea contesta revocarea cetățeniei și a primit verdict favorabil la Curtea de Apel, însă Curtea Supremă din Regatul Unit a revocat această din urmă decizie, astfel că Begum nu se poate întoarce, deocamdată, în Anglia.

Femeia în vârstă de 22 de ani a acordat săptămâna trecută un interviu online pentru programul ITV „Good Morning Britain” în care a susținut că „se urăște pentru ce a făcut” și că dorește „o a doua șansă”.

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

Mai mult, ea s-a oferit ajute în lupta împotriva terorismului dacă i se permite revenirea în Marea Britanie.

Begum, care se află în prezent într-o tabără de refugiați din Siria, a susținut că este victimă, și nu terorist.

Într-un alt interviu, pentru BBC, tânăra a spus că urăște ISIS pentru că „distruge viețile oamenilor” și că îi mulțumește lui Dumnezeu că a scăpat din „acel iad”.

În pofida regretelor exprimate în mass-media, fosta „mireasă ISIS”, care s-a căsătorit cu un jihadist după ce s-a alăturat grupării teroriste, se arată inflexibilă când vine vorba de anumiți membri ai Statului Islamic.

Mai exact, când vine vorba de britanicii care s-au alăturat ISIS.

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

O sursă din anturajul Shamimei Begum a declarat tabloidului The Sun: „Toată discuția (referitoare la ajutorul anti-terorist propus de Begum, n.r.) a fost despre a contribui la de-radicalizarea adolescenților, despre a-i opri să meargă pe urmele ei. Dar (Begum) a arătat foarte clar că nu îi va numi pe britanicii din ISIS pe care i-a întâlnit în Siria. Unii au supraviețuit și informațiile referitoare la aceștia sunt destul de inconsistente, astfel că ajutorul ei ar fi neprețuit. Însă pentru ea asta este o linie roșie. Nu i-ar îmbunătăți șansele”.

Sajid Javid, ministrul sănătății din Marea Britanie și ministru de interne în 2019, când Begum a rămas fără cetățenie, a ironizat, recent, susținerile tinerei, care a pretins că în anii petrecuți în ISIS a fost doar „soție și mamă”.

Javid și-a apărat decizia de revocare a cetățeniei, spunând: „Dacă știați ce știam eu, nu am nicio îndoială că ați fi luat aceeași decizie. N-am să intru în detaliile acestui caz, dar cu siguranță n-ați văzut ce am văzut eu”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te