Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter a murit la vârsta de 100 de ani.
El a decedat pe 29 decembrie, la casa sa din Plains, Georgia, a anunțat organizația sa de caritate, Carter Center, pe X, fostul Twitter.
Sfârșitul unei ere: Jimmy Carter, președintele care a schimbat lumea, a murit la 100 de ani
Carter, cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, a murit la mai puțin de trei luni după aniversarea a 100 de ani și la mai mult de un an după ce Carter Center a făcut public faptul că el a ales să primească îngrijire paliativă acasă, ca să fie alături de familia sa în ultima perioadă a vieții, după „mai multe spitalizări scurte.”
Citește și: Capul clanului Kennedy, simbol al luptei pentru dreptate și drepturile omului, s-a stins din viață
Liderul democrat este supraviețuit de cei patru copii ai săi: John William „Jack” Carter, James E. „Chip” Carter III, Donnel Jeffrey „Jeff” Carter și Amy Carter.
Soția sa, Rosalynn Carter, fostă Primă Doamnă, a murit în noiembrie 2023, la vârsta de 96 de aniCei doi au fost căsătoriți peste 75 de ani.
Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite, s-a născut în Georgia în 1924.
A urmat cursurile Colegiului Southwestern din Georgia și ale Institutului de Tehnologie din Georgia, înainte de a obține diploma de la Academia Navală a Statelor Unite în 1946, conform Bibliotecii și Muzeului Prezidențial Jimmy Carter.
Citește și: Hollywood pierde o legendă: Vedeta atât de iubită de toți, răpusă la 79 de ani de scleroză multiplă
În același an, s-a căsătorit cu Rosalynn, iar împreună au gestionat Carter's Warehouse, un magazin de semințe și produse pentru ferme din Georgia.
Cariera politică a lui Carter a început în 1962, când a fost ales în Senatul Georgiei, devenind ulterior guvernator al statului Georgia în 1971.
Cinsprezece ani mai târziu, a fost ales președinte al Statelor Unite, timp în care a supervizat mai multe inițiative diplomatice internaționale, inclusiv tratatele pentru Canalul Panama, Acordurile de la Camp David și tratatul SALT II cu Uniunea Sovietică.
„Am învățat că 'mai mult' nu este neapărat 'mai bine', că și națiunea noastră mare are limitele sale recunoscute și că nu putem răspunde tuturor întrebărilor și nici rezolva toate problemele”, a spus el în discursul de inaugurare.
„Nu ne putem permite să facem totul și nu ne putem permite să ne lipsească îndrăzneala atunci când ne întâlnim cu viitorul.
Citește și: Doliu în lumea filmului! Talentatul artist care și-a pus amprenta ca nimeni altul în cinema a murit
Așadar, împreună, într-un spirit de sacrificiu personal pentru binele comun, trebuie pur și simplu să facem tot ce putem.”
După perioada petrecută la Casa Albă, s-a concentrat asupra educației.
Carter a devenit profesor la Universitatea Emory din Atlanta în anii 1980, a înființat Carter Center și a scris peste 30 de cărți de-a lungul vieții sale.
Politicianul a fost recunoscut pentru compasiunea sa în cariera sa și dincolo de aceasta.
După ce a părăsit funcția de președinte, el și soția sa au încercat să creeze o viață mai bună nu doar pentru oamenii din Statele Unite, ci și pentru cei de pe întreg globul, prin organizația nonguvernamentală Carter Center.
Această muncă a fost recunoscută în 2002, când fostul fermier de arahide a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Mai mult, Carter este adesea amintit pentru contribuțiile sale de la începutul mișcării pentru energie curată.
În timpul președinției sale, Carter a fondat Departamentul pentru Energie și a introdus stimulente fiscale pentru izolația cu impactul redus asupra mediului și pentru instalarea panourilor solare.
Cu o durată de 43 de ani, post-președinția lui Carter este cea mai lungă din istoria SUA.