Serviciile secrete europene se tem că Arabia Saudită și Israelul vor declanșa un război cu Iranul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2020 - 01:10
sursă middleeastmonitor

Serviciile secrete europene sunt alarmate cu privire la posibilitatea unor acțiuni militare împotriva Iranului în ultimele zile ale Administrației Trump, inițiate de Arabia Saudită și Israel. Inclusiv surse din NATO au confirmat că scenariul este posibil.

SHARE

Trump a exercitat o presiunea maximă asupra Iranului, dar a fost oprit de a lua decizia de a ataca Iranul până la încheierea mandatului său. Rămâne însă posibilitatea ca o combinație a forțelor Israelului și Arabiei Saudite să încerce o confruntare militară cu undă verde de la americani.

Știrea că președintele a solicitat o listă de opțiuni militare de la consilierii săi militari și diplomatici a dus îngrijorările serviciilor de informații europene la nivele maxime.

O ciocnire militară ar putea face imposibilă pentru noua Administrație Biden să revină la acordul nuclear din 2015 cu Iranul - din care Trump a scos SUA în 2018 - pe care Europa îl vrea funcțional.

Saudiții și israelienii ar putea să pornească o confruntare, din convingerea că o administrație prea blândă față de Iran la Casa Albă ar putea încuraja Teheranul să-și continue programele secrete nucleare.

Biden - care intră în funcție la 21 ianuarie 2021 - nu și-a exprimat nicio poziție politică solidă asupra Iranului, cu excepția faptului că își subliniază convingerea că acordul din 2015 a funcționat.

„Dacă Arabia Saudită și Israelul vor considera că în SUA vine o administrație care nu o să le susțină presiunea majoră asupra Iranului, este posibil să atace facilități nucleare principale, Natanz fiind una dintre posibilele ținte până la sfârșitul mandatului președintelui Trump”, a declarat un oficial NATO.

Temerile au crescut săptămâna trecută, în urma înfrângerii electorale a lui Trump, când președintele a înlocuit o mare parte din conducerea de vârf a Departamentului Apărării - inclusiv pe secretarul Mark Esper - cu persoane considerate a fi pe linia dură în ceea ce privește Iranul, ceea ce i-a îngrijorat atât pe democrații americani, cât și pe aliații europeni.

Israelul deja a atacat, marți, ținte iraniene, dar în Siria deocamdată. Obiectivele au inclus un complex militar iranian lângă Aeroportul Internațional Damasc, o cazarmă militară secretă care găzduia ofițeri iranieni de rang înalt, precum și militari aliați delegați, un post de comandă pentru Divizia 7 a Armatei siriene care cooperează cu Forțele iraniene Al Quds și transportoare de rachete sol-aer.

Joi, Iranul a anunțat că a adăugat flotei sale o navă de război capabilă să transporte elicoptere, drone și rachete, potrivit Sepah News.

Corpul Gardienilor Revoluției (IRGC) și-a semnalat intenția de a-și extinde influența zonală dincolo de Golful Persic, prin flota sa foarte mobilă și noua navă de luptă Shahid Rudaki, de 150 de metri lungime.

Flota navală a IRGC este alcătuită în mare parte din ambarcațiuni de mare viteză.

La Casa Albă, echipa Trump i-a spus secretarului Apărării recent instalat, Christopher Miller, să își concentreze atenția, în săptămânile care au mai rămas, asupra războiului cibernetic, cu accent pe China, și s-a grăbit să autorizeze o vânzare masivă de arme de ultimă tehnologie, în valoare de 23 de miliarde dolari, către Emiratele Arabe Unite, care ar putea modifica echilibrul puterii în Orientul Mijlociu.

În privința Iranului, echipa Trump construiește un zid de sancțiuni menite să împiedice Teheranul să-și finanțeze programele nucleare, creând noi sancțiuni legate de abuzurile drepturilor omului din Iran, sprijinul acordat pentru organizații teroriste precum Hezbollah și pentru programul său de rachete balistice. Va fi foarte greu, dacă nu imposibil, pentru Administrația Biden să ridice aceste sancțiuni fără să riște să transmită un mesaj greșit.

Refuzul echipei Trump de a lucra cu echipa lui Biden contrastează puternic cu conduita administrațiilor anterioare în timpul tranzițiilor. La sfârșitul anului 2016 și la începutul anului 2017, Administrația Obama a finalizat planurile pentru o ofensivă împotriva ISIS, dar a predat deciziile finale către noua Administrație Trump, deoarece aceasta ar fi executat operațiunea și ar fi suportat consecințele.

Oficialii din Administrația Bush făcuseră același lucru pentru Barack Obama. Stephen Hadley, consilierul pentru securitate națională al lui George W.Bush, a declarat că au avut o întreagă listă de acțiuni pe care le-ar putea întreprinde până la predarea mandatului, dar au lăsat Administrația Obama să ia acele decizii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te