Serviciile din Ucraina: Partidul pro-rus AUR ar putea lansa provocări informaţionale anti-ucrainene

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.04.2024 - 08:54
Serviciile din Ucraina: Partidul pro-rus AUR ar putea lansa provocări informaţionale anti-ucrainene - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

Serviciile din Ucraina apreciază că partidul românesc pro-rus AUR ar putea lansa „provocări informaţionale anti-ucrainene”, folosindu-se de așa-zisa opresiune la care ar fi supuși românii din Ucraina. Un partid bulgar vizează o acţiune similară în zona Odesa.

SHARE

Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând ”o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina.

O campanie similară ar urma să fie derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, serviciile secrete ucrainene apreciind că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin.

Citește și: 61 de miliarde de dolari. Ucraina renaşte contra Rusiei. A fost aprobată finanţarea de către SUA

Serviciile din Ucraina: Partidul pro-rus AUR ar putea lansa provocări informaţionale anti-ucrainene

Partidul românesc pro-rus „Alianţa pentru Uniunea Românilor” (AUR) ar putea lansa în curând o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene, potrivit unor surse din Direcţia Principală de Informaţii ( HUR ) a Ministerului Apărării, care au vorbit cu jurnaliştii de la Kyiv Post, informează News.ro. 

Aceste surse indică faptul că scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a prezenta opresiunea care ar viza drepturile românilor în Ucraina,

Aceştia mai menţionează că oficiali AUR realizează în prezent interviuri cu preoţii din satele din regiunile Cernăuţi, Zakarpattia şi Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operaţiunea de propagandă.

În plus, propagandiştii discută cu familiile bărbaţilor care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei, relatează kyivpost.com.

„Această operaţiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situaţiei, cu blocaje de tranzit şi incitare la proteste.

Citește și: NATO s-a decis! Le trimite ucrainenilor rachete Patriot cu care să se apere de dronele rusești

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, scrie Kyiv Post.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

Kyiv Post notează şi că, anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR, acum principala forţă de opoziţie a ţării, a câştigat popularitate în România.

FT a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creştere şi propaganda de dezinformare pentru a-şi creşte sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

„Cândva un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară... AUR a schimbat treapta de viteză şi s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” şi îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România şi este împotriva furnizării continue de arme de către Bucureşti către Kiev, precum şi găzduirii piloţilor ucraineni pentru antrenamente cu avionul de luptă F-16, mai scrie Kyiv Post.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te