Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000 $, dar Franța nu-i vinde și rachete Meteor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.09.2024 - 16:26
Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000$, nu și rachete Meteor - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000$, nu și rachete Meteor - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000 $, dar Franța nu-i vinde și rachete Meteor. Surse locale au confirmat că avioanele de luptă din a patra generație Rafale, aflate în prezent la comandă pentru Forțele Aeriene Sârbe, vor avea capabilități aer-aer reduse.

SHARE

Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000 $, dar Franța nu-i vinde și rachete Meteor.

Acest lucru asigură că vor reprezenta o provocare limitată pentru NATO. Astfel, avioanele Rafale din serviciul sârb vor experimenta o reducere semnificativă a capacităților aer-aer din cauza interzicerii furnizării de rachete Meteor, armamentul principal al acestui avion.

Serbia ia avioane Rafale cu 3.000.000.000 $, dar Franța nu-i vinde și rachete Meteor

Rachetele Meteor au fost proiectate să le depășească  pe cele americane - AIM-120 și se pare că Franța a beneficiat de transferuri de tehnologie cheie din SUA.

Introdusă în 2016, racheta Meteor are o rază de acțiune și o performanță cinematică superioară în comparație cu AIM-120. Una dintre caracteristicile sale remarcabile este sistemul de propulsie, care seamănă mai mult cu cel al unei rachete de croazieră.

Această abilitate permite rachetelor să-și regleze motorul în timpul zborului, mai degrabă decât să-și ardă energia într-o explozie nemodulată.

Drept urmare, pot conserva mai multă putere pentru faza de atac terminal, permițându-le să efectueze manevre extreme și să urce rapid, făcându-le mult mai greu de evitat.

Racheta Meteor este una dintre puținele caracteristici care mențin performanța Rafale la egalitate cu omologii americani și chinezi de top. Fără aceste rachete, luptătorii sârbi Rafale ar avea lipsă de orice capacitate aer-aer cu rază lungă de acțiune, bazându-se doar pe racheta MICA cu rază medie de acțiune ca armament principal, potrivit bulgarianmilitary.com.

Serbia a anunțat recent că își va înlocui flota de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică cu 12 avioane de luptă Dassault Aviation Rafale, considerată o „schimbare tectonică” în politica sârbă.

Serbia, cu NATO sau cu Rusia?

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat contractul pentru nouă Rafale cu un singur loc și trei cu două locuri, în valoare de 3 miliarde de dolari. Vorbind la o conferință de presă, președintele sârb a spus că prețul de achiziție include un pachet logistic auxiliar, motoare de rezervă și piese.

Forțele Armate sârbe s-au bazat în mod tradițional pe echipamentul militar rusesc, Rafale fiind primul avion de vânătoare de origine occidentală achiziționat.

Acordul a stârnit îngrijorări în rândul membrilor NATO cu privire la vânzarea de către Franța a unui avion avansat unei țări non-NATO care are legături strânse cu Rusia și China.

Vucic a negat că Serbia ar oferi tehnologie Rusiei în privința avioanelor Rafale. 

„Pentru prima dată în istorie, Serbia are avioane occidentale. Vreți să aveți Serbia ca partener și apoi exprimați suspiciuni?”, a declarat președintele sîrb, potrivit eurasiantimes.com.

Citește și: Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev. Dă la schimb avioane Rafale

În 1999, o confruntare armată între separatiștii albanezi din Armata de Eliberare a Kosovo (KLA) și armata sârbă a dus la bombardarea fostei Republici Federale Socialiste Iugoslavia de către forțele NATO.

Țările occidentale au motivat acțiunea ca represalii pentru regimul care practica epurare etnică în Kosovo. Operațiunea s-a desfășurat fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU. 

Citește și: Serbia cumpără 12 avioane Rafale cu 3.000.000.000 €. Ce condiție pune Franța

La operațiune au participat avioane din țările NATO, inclusiv cele ale companiei franceze Dassault Aviation, care produce Rafale.

Spre deosebire de NATO, Rusia a sprijint armata iugoslavă și susține și în prezent suveranitatea Serbiei asupra Kosovo, de aceea „schimbarea tectonică” a Belgradului nu se bucură de încredere din partea Alianței.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te