Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev. Dă la schimb avioane Rafale

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.09.2024 - 08:07
Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev. Dă la „schimb” avioane Rafale. Elena Panina, membru marcant al partidului Rusia Unită și fost vicepreședinte al Dumei, a dezvăluit pe canalul său Telegram că Franța intermediază livrarea de Mig-29 către Kiev.

SHARE

Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia, aliatul Rusiei, pentru Kiev. Dă la „schimb” avioane Rafale.

Elena Panina, fost vicepreședinte al Dumei de Stat, a dezvăluit pe canalul său Telegram că Franța va deduce 390 de milioane de dolari dintr-un total de 3 miliarde de dolari pentru livrarea a 36 de avioane MiG-29 produse în Rusia către Paris.

„Avioanele MiG-29 vor fi predate francezilor în decembrie, după care vor fi trimise în Ucraina. Moscova a fost deja informată despre acest aspect al acordului”, scrie Panina. 

Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev, Dă la schimb avioane Rafale

Aceasta a adăugat că „este puțin probabil ca Belgradul să fi primit permisiunea autorităților ruse pentru această acțiune”.

Panina este convinsă că totul a fost deja convenit și notează că „nu este prima dată când arme sârbești sunt livrate la Kiev”.

„Ucraina a primit muniție în valoare de 800 de milioane de euro din Serbia printtr-un intermediar. Această situație ridică întrebarea: căror națiuni le poate vinde Rusia arme în siguranță, fără să se teamă că s-ar putea întoarce într-o zi împotriva noastră?”, a scris Panina, potrivit Bulgarian Military.

Belgradul neagă categoric acest lucru. O declarație a Departamentului sârb de Apărare a respins informațiile, clarificând că nu există clauze ascunse în contractul pentru achiziționarea celor 12 avioane Rafale din Franța.

Ministrul Apărării, Bratislav Gasic a respins afirmațiile care circulă atât în ​​mass-media națională, cât și în cea regională cu privire la achiziționarea de către Serbia a 12 noi avioane Rafale de la Dassault Aviation, contract ce ar include o clauză care cere transferul avioanelor sârbe MiG-29 în Franța și, eventual, în Ucraina.

„Aceasta este încă o minciună flagrantă menită să blameze achiziționarea celor 12 avioane de luptă multirol Rafale din a patra generație noi. MiG-urile ce aparțin Serbiei sunt aici pentru a rămâne și nu le vom preda nimănui”, a clarificat ministrul Gašić.

Forțele Aeriene Sârbe operează 14 avioane de luptă MiG-29 modernizate. Gasic a subliniat că avioanele Rafale vor moderniza capacitățile aeriene ale Serbiei, înlocuind efectiv avioanele Mig-29 învechite din epoca sovietică. 

Citește și: Serbia, motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei. Putin amenință cu o lovitură de stat

Acordul, încheiat în august 2024 în timpul unei întâlniri dintre Vucic și Macron, subliniază o cooperare sporită în domeniul apărării dintre Franța și Serbia.

Această achiziție va revitaliza forțele aeriene ale Serbiei și va diminua dependența de sistemele din perioada Războiului Rece.

Citește și: Serbia cumpără 12 avioane Rafale cu 3.000.000.000 €. Ce condiție pune Franța

Mass-media rusă a alocat numeroase articole pentru vizita lui Emmanuel Macron în Serbia, cu un accent deosebit pe achiziția de arme.

Potrivit ziarului moscovit Vedomosti, obiectivul principal al lui Macron a fost să vândă avioane de luptă Rafale Serbiei, dar a avut și un scop ascuns, acela ca „Franța – și, prin extensie,  Bruxelles – să tragă Serbia departe de Rusia și sî o integreze în UE cu angajamente suplimentare”.

Vucic refuză o invitație a lui Putin la Moscova

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat la 5 septembrie că nu va participa la un summit cheie în Rusia luna viitoare, în ciuda faptului că a primit o invitație de la președintele rus Vladimir Putin.

Vucic le-a declarat reporterilor că nu poate participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) din 22-24 octombrie, deoarece Serbia „va avea oaspeți importanți la acel moment”.

Vucic a negat recent că are legături strânse cu Putin, spunând că nu s-a întâlnit cu liderul rus de când a invadat Ucraina, la începutul anului 2022.

Mulți alți oficiali de rang înalt din Serbia, inclusiv premierul Aleksandar Vulin, au susținut că Rusia rămâne un apropiat al sârbilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te