Serbia anulează evenimentul EuroPride din septembrie. Organizatorii sfidează decizia Belgradului

DE Alexandru Pop | 27.08.2022 - 16:43
Evenimentul EuroPride are loc în mai multe orașe din întreaga lume. În imagine, parada care s-a desfășurat la Stockholm, în anul 2018 - Foto: Profimedia Images

Aleksandar Vucic a anunţat această decizie la câteva minute după ce a i-a atribuit prim-ministrului în exerciţiu, Ana Brnabic, o lesbiană care îşi trăieşte în mod deschis homosexualitatea, sarcina de a forma un nou guvern.

SHARE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat sâmbătă anularea evenimentului EuroPride 2022, programat în septembrie la Belgrad, însă organizatorii manifestării au sfidat imediat decizia autorităţilor din Serbia, justificată printr-o "criză dificilă" în Kosovo, afirmând că această mare adunare a comunităţii LGBTQ va avea loc aşa cum era prevăzut, informează AFP și Agerpres.

"În acord cu majoritatea membrilor Guvernului şi cu prim-ministrul (...), 'Marşul mândriei' sau oricare ar fi numele acestui lucru, va fi amânat sau anulat, după cum preferaţi", a anunţat preşedintele Vucic într-o conferinţă de presă.

"Pur şi simplu, la un moment dat, nu poţi să gestionezi totul. Poate la o altă dată, în timpuri mai fericite", a adăugat preşedintele Vucic, explicând că Serbia "se află sub presiune" şi "se confruntă cu tot felul de probleme".

Citește și: Tentativă de crimă în Belgia. Un bărbat a rănit 6 persoane care se aflau la o terasă

El a evocat mai ales o nouă intensificare a tensiunilor în Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat în 2008 independenţa, niciodată recunoscută însă de Belgrad, precum şi probleme legate de energie şi producţia de alimente.

Aleksandar Vucic a anunţat această decizie la câteva minute după ce a i-a atribuit prim-ministrului în exerciţiu, Ana Brnabic, o lesbiană care îşi trăieşte în mod deschis homosexualitatea, sarcina de a forma un nou guvern, la aproape cinci luni după alegerile care au avut loc la începutul lunii aprilie.

Citește și: VIDEO Risc de pulverizare a substanțelor radioactive la Zaporojie. Rușii au atacat de mai multe ori

Organizarea EuroPride 2022 era programată la Belgrad în perioada 12-18 septembrie, cu o săptămână de festivităţi şi evenimente, precum şi un marş gay în penultima zi.

Această mare manifestare anuală paneuropeană este organizată în fiecare an începând din 1992 într-un oraş diferit din Europa, iar prima sa ediţie a avut loc la Londra.

Cu toate acestea, organizatorii EuroPride 2022 au anunţat imediat că evenimentul va avea loc aşa cum era prevăzut, subliniind că mai multe decizii ale justiţiei au stabilit deja că şi alte anulări din trecut au fost neconstituţionale.

"Statul nu poate să anuleze EuroPride - poate doar să încerce să îl interzică, însă acest lucru ar însemna o încălcare evidentă a Constituţiei", a declarat pe Twitter coordonatorul manifestării, Marko Mihailovic.

"Marşul va avea loc aşa cum era prevăzut, pe 17 septembrie", a adăugat el.

Deşi Serbia este una dintre puţinele ţări care au un prim-ministru gay, membrii locali ai comunităţii LGBTQ trăiesc în continuare într-o atmosferă de teamă.

Primele marşuri gay din Belgrad, organizate în 2001 şi în 2010, au fost marcate de incidente violente care i-au opus pe manifestanţii anti-gay şi forţele de ordine. Parada gay din capitala Serbiei este organizată cu regularitate din 2014, însă se desfăşoară sub protecţia unui important dispozitiv al forţelor de ordine.

Ţinerea de mână pe stradă rămâne un tabu pentru cuplurile de acelaşi sex din Serbia, unde aproape 60% dintre membrii comunităţii LGBTQ au raportat abuzuri fizice sau emoţionale, potrivit unui sondaj realizat în 2020 de două organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor omului, IDEAS şi GLIC.

Asociaţiile LGBTQ au sperat anul trecut la adoptarea de către Parlamentul de la Belgrad a unui proiect de lege care legaliza parteneriatul civil, însă preşedintele Aleksandar Vucic a declarat atunci că nu va ratifica o astfel de lege, întrucât Constituţia sârbă "defineşte căsătoria drept o uniune legal reglementată între un bărbat şi o femeie".

În 2012, cerând autorităţilor sârbe să interzică marşul gay de la Belgrad, liderul din epocă al influentei Biserici Ortodoxe a Serbiei, patriarhul Irineu, a spus că acea paradă este "un marş al ruşinii".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te