Serbia adună soldații la granițele Kosovo: „Așa a făcut și Rusia înainte de a invada Ucraina”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.10.2023 - 15:43
Serbia adună soldații la granițele Kosovo - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un nou război este foarte aproape să se declanșeze după ce tensiunile dintre Serbia și Kosovo au atins un nou nivel maxim. Belgadul adună tot mai multe trupe și echipament militar la granița provinciei care și-a declarat independența, o mișcare ce amintește de invazia Rusiei

SHARE

Trupe sârbești desfășurate la granița cu Kosovo au stârnit îngrijorare în rândul oficialilor kosovari.

Serbia adună soldații la granițele Kosovo: „Așa a făcut și Rusia înainte de a invada Ucraina”

Ministrul kosovar de Externe a comparat această mișcare cu comportamentul agresiv al Rusiei înaintea invaziei în Ucraina și a cerut Uniunii Europene să ia măsuri, inclusiv posibilitatea de a îngheța statutul de candidat al Serbiei.

"Nu am văzut o astfel de concentrare de trupe în ultimii ani", a subliniat ministrul kosovar de Externe, Donika Gervalla-Schwarz.

Acesta a subliniat că pe lângă concentrarea trupelor sârbești în apropierea graniței cu Kosovo - țară a cărei independență nu este recunoscută de Serbia - se ridică și problema modului în care Serbia abordează această situație, aspect similar cu acțiunile Rusiei în privința Ucrainei. Kosovo a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive a Belgradului, totuși există o serie de țări care refuză să recunoască această țată, printre care România, Spania, Grecia, Cipru, Rusia, China și desigur Serbia.

Citește și: De ce nu recunoaște România independența Republicii Kosovo. Peste 100 de țări au recunoscut-o deja

De asemenea, SUA au anunțat că monitorizează îndeaproape situația din Kosovo, recunoscând că aceasta destabilizează regiunea, în timp ce NATO a declarat că va trimite forțe suplimentare pentru a păstra stabilitatea și pacea în zonă.

"Regatul Unit va desfăşura aproximativ 200 de soldaţi din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prinţesa Wales, care se vor alătura altor 400 de soldaţi britanici deja prezenţi în Kosovo pentru exerciţii. Vor urma întăriri din partea altor ţări ale Alianţei", a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.

Citește și: Serbia și Kosovo, la un pas de război. NATO trimite sute de soldați britanici în regiune

KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.

"Această decizie urmează atacului violent împotriva poliţiei din Kosovo din 24 septembrie şi tensiunilor crescânde din regiune", a adăugat el, fără a se referi în mod explicit la declaraţiile americane de vineri, care avertizau în legătură cu o desfăşurare militară sârbă la frontiera cu Kosovo.

Un ofiţer de poliţie albanez a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe oraşe. A urmat un schimb de focuri între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando sârb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escaladări care au avut loc în Kosovo în ultimii ani, scrie AFP.

Citește și: VIDEO Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la granița cu Kosovo. Războiul pare iminent

Casa Albă a cerut Serbiei să retragă desfășurarea militară de la granița sa cu Kosovo, pe fondul tensiunilor în creștere după ciocnirile mortale din această săptămână într-un sat kosovar.

"Monitorim o mare desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței, ce include desfășurarea fără precedent a artileriei, tancurilor și unităților de infanterie mecanizată sârbă avansată. Credem că aceasta este o dezvoltare foarte destabilizatoare", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby într-o conferință telefonică, potrivit voanews.com.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te