Senatul SUA propune o lege amplă împotriva „provocărilor” chineze

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.04.2021 - 08:35
Senatul SUA propune o lege amplă împotriva „provocărilor” chineze. / Foto: bangkokpost.com

Senatorii americani au prezentat un proiect de lege vizând să permită Statelor Unite să facă faţă "provocărilor" ridicate de China, acuzând în special furtul de proprietate intelectuală şi prevăzând consolidarea legăturilor dintre Washington şi Taipei, notează AFP.

SHARE

Într-un consens rar în Congres, de obicei profund divizat, şeful democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului şi numărul doi din partea republicanilor au prezentat acest text ("Strategic Competition Act"), care urmăreşte să prezinte un cadru strategic pentru relaţiile cu China.

Senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele comisiei, a salutat o "încercare fără precedent de a mobiliza toate instrumentele strategice, economice şi diplomatice ale Statelor Unite pentru o strategie în regiunea Indo-Pacificului care va permite ţării noastre să facă faţă cu adevărat provocărilor pe care China le prezintă pentru securitatea noastră naţională şi economică".

Principalele puncte ale „Strategic Competition Act”

Proiectul de lege descrie sancţiunile ca "un puternic instrument" la dispoziţia Statelor Unite şi îşi exprimă îngrijorarea că executivul "nu a implementat pe deplin" măsurile deja aprobate de Congres.

Dacă va fi adoptată, această lege va impune în mod special secretarului de stat să prezinte anual o listă a întreprinderilor de stat chineze care au beneficiat de furt de proprietate intelectuală în detrimentul unei companii sau industrii americane.

Ea va solicita, de asemenea, un raport de evaluare privind violurile, avorturile şi alte violenţe sexuale comise împotriva uigurilor, în plus faţă de rapoartele deja cerute în legătură cu încarcerările şi tratamentul necorespunzător aplicate acestei minorităţi musulmane şi de limbă turcă.

Citește și:

Armata Chinei se pregătește pentru o posibilă intervenție a SUA în strâmtoarea Taiwan

Organizaţii pentru drepturile omului acuză Beijingul că au internat din 2017 peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică. Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, vorbesc despre "genocid".

Regimul comunist neagă aceste date şi susţine că sunt "centre de formare profesională" menite să ţină uigurii departe de islamism şi separatism, după o serie de atentate care le-au fost atribuite.

Beijingul respinge, de asemenea, acuzaţiile americane de furt generalizat de proprietate intelectuală.

Citește și:

Liderii pro-democrație din Hong Kong, condamnați pentru manifestațiile pașnice din 2019

Pe de altă parte, legea ar reafirma sprijinul acordat de SUA Taiwanului, solicitând Washingtonului să aplice insulei "acelaşi protocol" ca pentru orice alt stat. Cu toate acestea, textul va continua să recunoască oficial numai Beijingul.

China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale şi ameninţă să folosească forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei sau al unei intervenţii externe. Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei, mai scrie AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te