Șeful spionilor care l-a îndemnat pe Putin să invadeze Ucraina, sacrificat. Anterior fusese arestat

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.06.2024 - 17:58
Șeful spionilor care l-a îndemnat pe Putin să invadeze Ucraina, sacrificat. Anterior fusese arestat - Foto: Profimedia Images

Șeful spionilor, care l-a îndemnat pe Putin, să invadeze Ucraina, concediat. Anterior fusese arestat. Acest fapt s-a întâmplat după eșecul unei victorii rapide în Ucraina.

SHARE

Președintele rus Vladimir Putin ar fi înlocuit un oficial din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) care a pus bazele invaziei la scară largă a țării sale în Ucraina vecină.

Citește și: VIDEO Sistemele antiaeriene care au decimat elicopterele rusești au ajuns la militarii români

Șeful spionilor, care l-a îndemnat pe Putin, să invadeze Ucraina, concediat. Anterior fusese arestat

Serghei Beseda, în vârstă de 70 de ani, care a ocupat funcția de șef al celei de-a cincea direcții a Serviciului Federal de Securitate (FSB), a fost înlocuit de Alexei Komkov, care a lucrat anterior ca șef adjunct al agenției de spionaj, a relatat sâmbătă site-ul rus de știri de investigație Important Stories, citând două surse.

Newsweek nu a putut verifica independent afirmațiile și a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii prin e-mail.

Citește și: Ben Hodges: „Dunărea, cheia transportului militar NATO în România în cazul unui război cu Rusia”

Putin s-ar fi bazat pe informații de la cea de-a cincea direcție a FSB atunci când a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022. Al cincilea serviciu este în mare parte însărcinat cu furnizarea de informații despre situația politică a Ucrainei, cu colectarea de informații în interiorul Rusiei și despre foștii membri ai Uniunii Sovietice.

Beseda ar fi fost plasat în arest la domiciliu în 2022 - la câteva zile după începerea războiului - după ce s-a certat cu Putin. Andrei Soldatov, un important expert în serviciile de securitate ale țării, a declarat la acea vreme că FSB a încercat să minimalizeze arestarea lui Beseda, "prezentând-o ca o simplă interogare a puternicului general".

"Dar acum am aflat din sursele mele că acest "simplu interogatoriu" nu l-a salvat pe Beseda de la o celulă în închisoarea Lefortovo", a scris el într-un articol de opinie pentru publicația rusă independentă The Moscow Times.

Un fost angajat al FSB și o cunoștință a lui Beseda a declarat că Beseda s-a retras oficial din funcția de șef al Serviciului 5 din cauza vârstei sale și a devenit consilier personal al lui Alexander Bortnikov, directorul FSB.

Mark Galeotti, autorul cărții Putin's Wars: From Chechnya to Ukraine (Războaiele lui Putin: De la Cecenia la Ucraina), a declarat luni, într-o discuție pe X, fostul Twitter, că nu crede că Beseda a fost înlocuit "pentru eșecurile sale în jurul începerii războiului din Ucraina".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te