Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.06.2024 - 20:23
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că „jucăm la ruleta rusească cu Planeta”, după 12 luni consecutive de căldură fără precedent.

SHARE

Planeta tocmai a marcat o nouă etapă „șocantă”, suportând 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene, informează CNN.

Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”

Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai tare astfel de lună din lume înregistrată, au arătat datele Copernicus.

Canicula de 12 luni a fost „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice cauzate de oameni, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că vor veni chiar perioade mai rele decât atât. Cu excepția cazului în care poluarea cu combustibili fosili care provoacă încălzirea planetei este redusă, „acest șir de luni cele mai calde va fi amintit ca fiind relativ rece”, a spus el.

Citește și: General NATO: Doi ani până la un război cu Rusia. Franța desfășoară 37 de tancuri Leclerc în România

Copernicus și-a publicat datele în aceeași zi în care secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs virulent la New York despre schimbările climatice, condamnând companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic” și, pentru prima dată, făcând apel în mod explicit tuturor țărilor să interzicerea publicității produselor lor din combustibili fosili.

Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice în spirală. „Jucăm la ruleta rusă cu planeta noastră”, a spus el miercuri. „Avem nevoie de o rampă de ieșire de pe autostradă spre iadul climatic.”

Pe măsură ce temperaturile cresc, angajamentele climatice globale sunt „atârnate de un fir”, a avertizat el.

Datele lui Copernicus au arătat că fiecare lună din iulie 2023 a fost cu cel puțin 1,5 grade mai caldă decât temperaturile de dinainte de industrializare, când oamenii au început să ardă cantități mari de combustibili fosili pentru încălzirea planetei.

Temperatura medie globală în ultimele 12 luni a fost cu 1,63 grade peste aceste niveluri preindustriale.

Conform Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. În timp ce acest obiectiv se referă la încălzirea de-a lungul deceniilor, mai degrabă decât la o singură lună sau un an, oamenii de știință spun că această breșă este un semnal alarmant.

„Acesta este un prevestitor al impacturilor climatice din ce în ce mai periculoase aproape la orizont”, a spus Richard Allan, profesor de climă la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Citește și: Fenomen straniu, la granița României. Unele persoane se simt foarte rău, comunicațiile perturbate

Vestea vine în timp ce vestul SUA se confruntă cu primul val de căldură până acum în această vară, cu temperaturi care cresc până la trei cifre. Dar căldura fără precedent a lăsat deja o urmă de moarte și distrugere pe planetă în această primăvară.

Zeci de oameni au murit în India în ultimele săptămâni, când temperaturile au urcat la 50 de grade Celsius (122 Fahrenheit); temperaturile brutale din Asia de Sud-Est au cauzat morți, închiderea școlilor și recoltele zdrobite; iar pe măsură ce căldura a crescut în Mexic, maimuțe urlatoare au căzut moarte din copaci.

Aerul și oceanele mai calde alimentează, de asemenea, ploi mai abundente și furtuni distrugătoare, cum ar fi cele care au lovit în acest an Statele Unite , Brazilia , Kenya și Emiratele Arabe Unite , printre alte națiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te