Cu toate că amenințarea teroristă nu se va schimba „peste noapte”, instituirea regimului islamic dur la Kabul ar putea constitui un „impuls moral” pentru extremiști, spune directorul general al serviciului britanic de contraspionaj MI5, Ken McCallum.
Într-o declarație pentru BBC în ajunul comemorării a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, directorul MI5 a arătat că atacurile teroriste de mică anvergură ale extremiștilor aflați deja în Marea Britanie formează cele mai multe dintre amenințările cu care se confruntă serviciul său.
„Fără îndoială, evenimentele din Afganistan îi vor fi încurajat și însufleți pe unii extremiști, deci vigilența față de acest tip de amenințare este aspectul pe care se concentrează organizația mea, pe lângă un spectru de alte amenințări”, a spus el.
Citește și: Talibanii acuză SUA că au încălcat acordul de la Doha
Marea Britanie trebuie să fie atentă în fața creșterii terorismului „inspirat” de victoria talibanilor, a insistat el.
„Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar amenințarea teroristă la adresa Regatului Unit este un lucru real și de durată”, a comentat McCallum.
Directorul MI5 a precizat că serviciile britanice competente au dejucat în ultimii patru ani 31 de comploturi teroriste aflate „în stadiu avansat” iar dintre acestea, șase au fost contracarate în timpul pandemiei.
Director MI5: Refacerea taberelor teroriste în Afganistan durează, dar extremiștii sunt deja în statele occidentale
Potrivit lui McCallum, cele mai multe erau comploturi ale extremiștilor islamiști dar autoritățile au constatat creșterea numărului tentativelor plănuite de extremiști de dreapta.
Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine
Cât privește comploturile instrumentate de grupări teroriste precum Al Qaeda, există riscul creșterii acestora, crede directorul MI5, scrie News.ro
El menționează că este nevoie de timp pentru refacerea infrastructurii teroriste sau a taberelor de instrucție de care Al Qaeda s-a bucurat în Afganistan la momentul atentatelor de acum 20 de ani dar efectul psihologic asupra extremiștilor aflați deja în statele occidentale nu poate fi ignorat.
McCallum a exemplificat cu acțiunile ISIS, care a reușit să facă lucruri de care Al Qaeda nu a fost capabilă, și anume să inspire indivizi radicalizați să comită atacuri teroriste de mai mică anvergură.