Șeful autorității UE de supraveghere bancară: „Pregătiți-vă pentru o criză care va dura ani de zile”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.03.2024 - 09:20
Șeful autorității UE de supraveghere bancară: „Pregătiți-vă pentru o criză care va dura ani de zile” - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Șeful autorității UE de supraveghere bancară trage un semnal de alarmă avertizează băncile că trebuie să se pregătească pentru o perioadă „turbuentă” care ar putea dura mai mulți ani la rând.

SHARE

José Manuel Campa, directorul Autorității Bancare Europene (EBA), a emis un semnal de alarmă către băncile europene, avertizându-le să se pregătească pentru o posibilă criză ce ar putea persista pe parcursul mai multor ani.

Șeful autorității UE de supraveghere bancară: „Pregătiți-vă pentru o criză care va dura ani de zile”

Această avertizare vine pe fondul accentuării crizei imobiliare comerciale, care afectează tot mai mult Europa.

Începând din a doua jumătate a anului 2022, prețurile imobilelor comerciale au înregistrat o scădere constantă, generând tot mai multe probleme pentru bănci, în special în Statele Unite.

În această situație, EBA trage un semnal de alarmă către instituțiile financiare, avertizându-le că vor trebui să facă față unei crize ce ar putea dura mai mulți ani.

Citește și: Cum fac milenialii să crească prețurile locuințelor: Criza din 2007 a întârziat formarea familiior

Campa a subliniat că băncile specializate în investiții pe piața imobiliară comercială vor avea de-a face cu provocări mai mari decât altele, datorită poziției lor expuse.

Munca de acasă „afectează” piața imobiliară

Trendul crescător al muncii de la distanță exercită o presiune suplimentară asupra pieței, iar creșterea ratelor dobânzilor face finanțarea imobiliară mai costisitoare.

Recent, New York Bancorp a trecut printr-o situație critică, fiind în pragul falimentului. Banca a fost nevoită să caute urgent capital pentru a-și acoperi pasivele, iar tranzacționarea acțiunilor sale a fost chiar suspendată temporar.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii?

Campa admite că Europa se confruntă cu evoluții similare cu cele din SUA și avertizează că ajustările vor continua pentru o perioadă.

El a subliniat că imobilele comerciale reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sectorul bancar european, acestea lăsând deja o amprentă semnificativă în bilanțurile multor bănci germane.

Datele recente publicate de Hamburg Commercial Bank (HCOB) arată o creștere îngrijorătoare a creditelor neperformante în sectorul imobiliar comercial, potrivit ziarulromanesc.de.

De asemenea, Deutsche Pfandbriefbank (pbb) se confruntă cu probleme, în principal din cauza investițiilor sale pe piața imobiliară comercială din SUA, care au condus la o scădere semnificativă a valorii de piață

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te