Șef al Gărzii Naționale a Rusiei, responsabil cu „operațiunea specială” din Ucraina, reținut de FSB

DE Adina Mutăr | 17.03.2022 - 18:44
Șef al Gărzii Naționale a Rusiei, reținut de fsb/foto:moscowtimes

Trei surse independente raportează că generalul Roman Gavrilov, director adjunct al Serviciului Federal al Gărzii Naționale a Federației Ruse, a fost reținut de SB, pentru că „a suferit pierderi uriașe în Ucraina”.

SHARE

Gavrilov, adjunctul Rosgvardia - o unitate a armatei care cuprinde o agenție independentă ce raportează direct președintelui rus în atribuțiile sale de comandant șef suprem și președinte al Consiliului de Securitate - lucrase anterior în FSO, serviciul de securitate al lui Putin.

Motivul reținerii este neclar. O sursă susține că a fost reținut de Departamentul de Contrainformații al FSB pentru „scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți”, în timp ce alte două spun că motivul ar fi fost „risipă de combustibil”.

Reținerea lui Gavrilov, responsabil cu „operațiunea specială” în Ucraina, face parte dintr-un val de epurare a silovicilor - oamenii din cercul intim al lui Putin.

Președintele rus se bazase pe Rosgvardia pentru operațiunea blitzgrieg pe care o anunțase în Ucraina.

La începutul lunii ianuarie 2022, existau deja rapoarte conform cărora detașamente Rosgvardia s-au mutat la granița dintre Rusia și Ucraina și Belarus, alăturându-se „exercițiului de antrenament”.

Când a început invazia Ucrainei, trupele Rosgvardia s-au deplasat pe teritoriul ucrainean, stabilindu-se în zone ocupate, pe care trebuia să le asigure.

La 9 martie, s-a raportat că, la Herson, unul dintre primele orașe ocupate de Rusia, unitățile Rosgvardia au arestat și au bătut 400 de cetățeni care ieșiseră să protesteze împotriva ocupației.

Citește și

România, țară NATO, survolată de drone-bombe rusești. Pe asfalt, explozia ar fi dezastruoasă

Rusia a amenințat Bosnia și Herțegovina cu scenariul ucrainean dacă cere să între în NATO

În Novoharkovka, forțele Rosgvardia au încercat să disperseze un miting folosind grenade cu bile și trăgând în mulțime cu gloanțe de cauciuc.

Garda Națională a fost, de asemenea, prezentă în ocuparea și paza centralelor nucleare din Ucraina. La 24 februarie, Garda Națională împreună cu alte forțe terestre ruse s-au deplasat spre centrala nucleară de la Cernobîl, atacând forțele ucrainene. Forțele Rosgvardia au ocupat centrala electrică.

În mod similar, după luptele de la cea mai mare centrală nucleară, de la Zaporojie, Rosgvardia a ocupat centrala electrică.

Garda Națională a ajuns în situații de luptă cu armata ucraineană, fiind desfășurate inițial în avangardă, ceea ce înseamnă că forțele ruse nu se așteptau la o rezistență prea mare din partea forțelor ucrainene.

Drept urmare, Garda Națională a trebuit să acționeze ca o forță de luptă obișnuită. Unitățile OMON și SOBR din regiunea Kemerovo au suferit pierderi grele în timpul luptelor de la Bucea.

Garda Națională era considerată de Putin ca forță de avangardă de elită și „varful suliței” în „operațiunea specială” din Ucraina.

Acasă, Rosgvardia a ajutat la reprimarea protestelor împotriva războiului, dispersând mitinguri și arestând protestatari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te