România, țară NATO, survolată de drone-bombe rusești. Pe asfalt, explozia ar fi dezastruoasă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.03.2022 - 21:23
România, țară NATO, survolată de drone-bombe rusești/foto: youtube

O dronă-bombă din epoca sovietică s-a prăbușit în apropierea capitalei Croației, Zagreb, după ce a survolat România. Bomba a explodat sub pământ, dar pe asfalt sau beton, explozia ar fi fost dezastruoasă.

SHARE

Altă dronă a fost observată în România, potrivit Jerusalem Post.

O dronă din epoca sovietică care s-a prăbușit în apropierea capitalei Croației, Zagreb, joia trecută, nu a fost o dronă de cercetare așa cum se credea anterior. Urme de explozibil și părți de bombă au fost găsite în craterul în care s-a prăbușit, a declarat ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, potrivit presei croate.

Bomba pe care o transporta cântărea în jur de 120 de kilograme. Din fericire, drona a avut o aterizare relativ moale, prăbușindu-se pe pământ, ceea ce înseamnă că a explodat în subteran, potrivit radiodifuzorului de stat croat HRT, citând Ministerul croat al Apărării.

Dacă ar fi lovit beton sau asfalt, situația ar fi fost mult mai gravă.

Drona de șase tone, care zboară la 1.300 de metri, a venit dinspre Ungaria și s-a prăbușit la șapte minute după ce a intrat în spațiul aerian al Croației, după ce a survolat și România. Atât Ungaria, România, cât și Croația sunt membre NATO.

Rusia a negat lansarea dronei, potrivit Associated Press.

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovici și alți oficiali croați au criticat NATO și UE pentru că au reacționat cu întârziere, deoarece drona a zburat peste mai multe state membre timp de o oră sau mai mult, potrivit AP.

„Aceasta a fost o amenințare pură și clară și atât NATO, cât și UE ar fi trebuit să reacționeze”, a spus Plenkovici, potrivit AP.

Citește și

În drona prăbușită la Zagreb au fost găsite rămășițele unei bombe aeriene

Președintele Vladimir Putin nu plănuiește vizitarea frontului din Ucraina, „ca Stalin în 1943”

Nu a fost singurul „accident” ce a implicat drone în regiune, scrie Jerusalem Post.

O altă dronă a fost depistată în România, de tip Orlan-10, folosită în mai multe scopuri, cum ar fi colectarea de informații, dirijarea bombardamentelor de artilerie și a loviturilor aeriene și pentru război electronic, după cum a raportat Euronews.

Drona nu avea niciun marcaj, iar originea, operatorul și scopul ei în spațiul aerian românesc rămân necunoscute, însă Rusia este singurul operator cunoscut de drone Orlan-10, iar procurorii români au demarat acum o anchetă penală, potrivit Euronews.

Test pentru NATO sau simple „greșeli”


Trecerea dronelor rusești armate prinn spațiul aerian al țărilor NATO apare ca un test pentru Alianță și pentru sprijinul acesteia pentru Ucraina în respingerea invadatorilor ruși, fără a declanșa un război mai extins, scrie Wall Street Journal.

Armata ucraineană a anunțat marți că a doborât o dronă rusească în timp ce vehiculul aerian fără pilot s-a întors după ce a traversat spațiul aerian polonez. Rusia nu a comentat incidentul.

„Monitorim foarte atent spațiul aerian și zonele de frontieră din jurul NATO”, a declarat  Jens Stoltenberg, șeful Alianței.

„Comandanții noștri militari au trasat linii roșii către comandanții ruși pentru a ajuta la prevenirea incidentelor și accidentelor și pentru a preveni ca acestea să scape de sub control dacă se întâmplă.”

Însă incidentele au loc în timp ce Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este în alertă maximă pentru incursiunile rusești pe teritoriul Alianței.

Stoltenberg a refuzat să comenteze despre presupusa incursiune a Rusiei în spațiul aerian NATO. Ministerul polonez al Apărării a refuzat să comenteze dincolo de a spune că „monitorizează situația și ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea țării”.

Dronele păreau să monitorizeze un centru de antrenament militar ucrainean din apropiere de granița poloneză, care a fost lovit duminică de rachete rusești, ucigând cel puțin 35 de persoane, a anunțat armata ucraineană.

Dronele rusești efectuează din ce în ce mai mult recunoașteri în apropierea graniței cu Ucraina, precum și cea dintre Polonia și Belarus, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete occidentale. „Avem indicii de încredere în acest sens, pe baza poziției și a gamei de drone pe care le vedem.”

Răspunsul României la prăbușirea dronei de pe teritoriul său a fost, de asemenea, limitat, scrie Wall Street Journal. Un oficial al Ministerului Apărării a declarat că autoritățile civile investighează zona în care a căzut drona.

Oficialul de informații occidental a spus că prăbușirea dronei din România sugerează că Rusia încearcă să efectueze recunoașteri în extremul vest al Ucrainei. Accidentul a avut loc la scurt timp după ce oficialii ruși au emis avertismente cu privire la faptul că țările occidentale oferă sprijin militar Kievului, iar acesta trece prin vestul Ucrainei.

De asemenea, Kremlinul a avertizat că traseul acestui sprijin spre Ucraina va deveni „țintă legitimă”.

Dacă dronele rusești au intrat în spațiul aerian NATO, este posibil să fi testat apărarea antiaeriană a Alianței. Dar și dacă ar fi fost o eroare de pilotaj sau au avut probleme de navigație, tot sunt periculoase și „de neadmis” pe teritoriul NATO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te