Ședință specială a CS al ONU despre crimele de război comise de regimul Assad în Siria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.12.2021 - 21:52
Waad al-Khatib, jurnalistă și regizor de film/ foto: orientnews

Pentru prima dată în ultimii ani, Consiliul de Securitate al ONU a convocat o sesiune specială pentru a discuta despre crimele de război din Siria cu participarea unor martori și activiști sirieni.

SHARE

Consiliul de Securitate a discutat, în sesiunea sa specială desfășurată marți, dosarul crimelor de război din Siria.

La ședință au participat Omar al-Shughari, refugiat sirian, fost deținut și activist pentru drepturile omului, Waad al-Khatib, jurnalistă și regizor de film, și avocatul și activistul sirian Ibrahim al-Olabi, care au depus mărturie despre atrocitățile comise de regimul Assad împotriva poporului sirian, în special a deținuților.

Omar Al-Shughari, care a fost arestat când era copil și a fost bătut și torturat în închisoare timp de trei ani, a scăpat cu viață numai datorită tenacității și curajului mamei sale care nu a încetat să ceară eliberarea copilului ei. 

În discursul său, Al-Shughari a cerut comunității internaționale să acționeze pentru a salva milioanele de sirieni care se află în nordul Siriei, în afara regimului Assad și să stopeze crimele regimului în zonele de sub controlul Damascului, precum și uciderile sistematice din închisorile din  Siria. 

Jurnalista Waad Al-Khatib a avertizat asupra tendinței unor țări de a lua decizii de returnare a refugiaților pentru că în Siria este un climat sigur în prezent. 

Citește și

Percheziţii în România, de către ofițeri germani, privind drogurile siriene ajunse în Constanța

Banii și afacerile din România ale lui Kassim Tajideen, închis în SUA pentru finanțarea Hezbollah

 

„Astăzi se aude de la mulți oficiali de stat și mass-media că Siria a devenit o țară sigură și în care refugiații se pot întoarce, dar de fapt nimeni nu e în siguranță în prezența regimului Assad. Ca regizor care documentează tragediile sirienilor și nedreptățile la care sunt supuși, sper ca poporul sirian să nu fie abandonat de către comunitatea internațională și că toate țările ne vor fi alături, iar Consiliul de Securitate va face tot ce îi stă în putere pentru a opri genocidul”, a spus Waad Al-Khatib.

 

Siria și Rusia trebuie să răspundă la nivel internațional


„Ați ales să nu recunoașteți ce se întâmplă. Acest Consiliu a refuzat să ia decizii ferme. Acum vă vorbesc ca unul dintre milioanele de sirieni care au fost martori la crime împotriva umanității interzise de legile pe care le-ați stabilit. Se pare că ne-ați abandonat”, a continuat aceasta.

Al-Khatib consideră că CS al ONU a emis doar rezoluții în așteptare, în timp ce toate rapoartele internaționale emise de comisii de anchetă, organizații umanitare și alte organisme documentau atrocitățile care au loc în Siria.

Nu numai că regimul Assad a continuat politica criminală asupra poporului, dar acum unele țări iau în calcul restabilirea relaţiilor cu regimul Assad.

Ea și alți activiști, cu sprijinul unor juriști internaționali, caută noi căi internaționale pentru a trage la răspundere regimul Assad și Rusia, care îl susține, lucrând cu echipa juridică Guernica 37, un grup ce luptă pentru drepturile omului la nivel internațional, având sediul la Londra.

„De asemenea, căutăm să tragem la răspundere Rusia pentru bombardarea spitalelor și a personalului medical în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, pe baza unui tratat la care Rusia a fost parte și, de asemenea, lucrăm cu unele dintre țările prezente în Consiliul de Securitate preocupate de crimele în care au fost folosite arme chimice. Ceea ce dorim este un proces internațional credibil”, a declarat al-Khatib.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te