Secretar de Stat al SUA: Iranul, la câteva săptămâni de a obține bomba nucleară

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.02.2021 - 00:55
sursă The Free Press Journal

Iranul ar putea fi la „săptămâni distanță” de a avea suficient material pentru a dezvolta o armă nucleară dacă va continua să încalce acordul nuclear din 2015, a avertizat luni secretarul de stat american, Antony Blinken.

SHARE

Blinken a declarat că prioritatea Administrației Biden este să „se ocupe” de avansarea rapidă a Teheranului către un atac nuclear.

Avertizările cu privire la progresele Iranului în programul militar nuclear au venit de la Washington, Paris și Ierusalim, o axă importantă în discuțiile pentru Acordul nuclear.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat că „alte comportamente îngrijorătoare ale Iranului, cum ar fi capacitatea rachetelor balistice, sprijinul pentru teroriști și agresiunile zonale” ar trebui să fie puse deoparte, deocamdată, pentru a aborda „ o prioritate critică”, anume criza nucleară, în creștere pe măsură ce Iranul se apropie de a avea suficient material pentru o armă nucleară”.

Casa Albă l-a desemnat pe Robert Malley, arhitect al acordului nuclear negociat de Administrația Obama, ca trimis special în Republica Islamică.

În același timp, bombardierele nucleare americane B-52 au continuat să zboare peste Golf. Noul președinte american testează în mod clar o strategie pe două căi - presiune pentru diplomație și descurajare militară.

Și la Paris, președintele francez Macron a declarat că a rămas „un timp foarte scurt” pentru a împiedica Teheranul să aibă o armă nucleară. Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea adăugării Arabiei Saudite la posibilele discuții în acordul nuclear.

Teheranul a respins, sâmbătă, orice amendamente la acordul nuclear din 2015, declarând că vor rămâne doar țările cu care a semnat: SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie, China și Germania.

Teheranul cere ca sancțiunile impuse de Administrația Trump să fie eliminate ca prim pas înainte de a se angaja în noi negocieri.

Luna aceasta, Iranul a trecut la îmbogățirea uraniului la 20% la centrala nucleară subterană Fordow din Iran - un nivel interzis prin acordul din 2015.

Șeful Statului Major al Israelului, generalul Aviv Kochavi, a declarat că revenirea la acordul nuclear - chiar și cu „îmbunătățiri” - ar fi o mare greșeală. El a declarat că Iranul se află la doar câteva luni, dacă nu chiar la câteva săptămâni, de o armă nucleară.

„În lumina acestei analize fundamentale”, a spus el, „am instruit Forțele de Apărare din Israel să pregătească o serie de planuri operaționale, pe lângă cele deja existente”. El a adăugat: „Depinde de conducerea politică, desigur, să decidă implementarea, dar aceste planuri trebuie să fie pe masă”.

Kochavi și-a transmis opiniile generalului Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, când s-au întâlnit în timpul vizitei sale în Israel la sfârșitul săptămânii trecute.

Generalul american a petrecut două ore cu directorul Mossad, Iossi Cohen, pentru o actualizare a informațiilor despre situația din Iran.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te