Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.08.2024 - 18:24
Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană - Foto: Profimedia Images
Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană - Foto: Profimedia Images

Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană. Numărul exact al acestor plângeri nu a fost dezvăluit, dar este atât de semnificativ, încât Bruxelles-ul a făcut publică confirmarea.

SHARE

Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană. Numărul exact al acestor plângeri nu a fost dezvăluit, dar este atât de semnificativ, încât Bruxelles-ul a făcut publică confirmarea de primire.

Pre;edin'ii instanțelor trag un semnal de alarmă de luni de zile, din cauza remunerațiilor scăzute. Potrivit președintelui Consiliului Național al Judecătorilor, funcționarea instanțelor poate fi în pericol.

Se tem de Viktor Orban. De ce fac judecătorii maghiari plângeri la Comisia Europeană

Comisia Europeană este inundată de plângeri ale judecătorilor maghiari, din cauza salariilor umilitor de mici, conform hvg.hu.

Conflictul a fost deschis în urmă cu câteva săptămâni, de judecătorul Judecătoriei Budapesta, Gaszton Oláh, care, potrivit 24.hu, a apelat la Bruxelles.

Aceasta pentru că, „de ani de zile, Justiția și procurorii au fost un observator forțat al modului în care respectul social. exprimat în salariile lor, se scufundă în adâncuri complet nedemne”.

Citeşte şi: Tensiuni diplomatice între Polonia și Ungaria: „„Noi nu facem afaceri cu Rusia”

Judecătorul și-a încurajat colegii, inclusiv angajații din Justiție, să-i urmeze exemplul, pentru că, după cum a spus el, cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât acțiunea lor va fi mai semnificativă. Cererea lui pare să fi fost ascultată.

Comisia Europeană a anunțat pe site-ul său că a primit un număr mare de plângeri, „cu privire la nivelul salariilor judecătorilor și angajaților instanțelor din Ungaria și lipsa indexării automate a unor astfel de salarii".

Numărul exact de plângeri pe care le-au primit nu a fost dezvăluit nici acum, nici anterior, ca răspuns la întrebarea cu privire la acest lucru, dar Comisia a recunoscut de asemenea că numărul acestora este foarte semnificativ.

Citeşte şi: Băncile din Ungaria, nemulțumite de contribuția impusă de guvern la „fondul de apărare”

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat anterior ziarului nostru că evaluează foarte atent plângerile oficiale pe care le primeşte și că, potrivit legislației UE, remunerarea judecătorilor este o garanție fundamentală a independenței Justiției.

În confirmarea publică de primire tocmai publicată, ei au scris că au decis să publice o notificare, deoarece permite un răspuns rapid și îi informează pe cei implicați. Din aceasta, se poate concluziona că numărul mare de plângeri depuse nu permite Comisiei să răspundă la fiecare dintre ele, una câte una.

„Reclamanții vor fi informați pe același site, cu privire la rezultatele investigației Comisiei și la eventualii pași ulteriori legaţi de plângeri”, au scris aceștia.

Citeşte şi: Primarul Budapestei vorbeşte despre trauma Trianon, când Ungaria a pierdut Transilvania

Posibilii pași suplimentari către tsunami-ul de trimiteri pot fi destul de serioși. Deja în observația sa inițială, Gaszton Oláh a susținut argumente conform cărora reglementările legale actuale privind salariile sunt incompatibile cu principiul independenței judiciare.

Comisia are acum la dispoziție maximum 12 luni pentru a examina plângerile, iar dacă le consideră întemeiate va iniția proceduri de încălcare a dreptului comunitar, care pot ajunge chiar la Curtea Europeană de Justiție.

Totuși, acest lucru poate dura mult timp, deși nu doar judecătorii, ci și conducătorii instanțelor trag de foarte mult timp un semnal de alarmă, asupra faptului că ar putea exista consecințe grave, dacă guvernul amână problema pentru o lungă perioadă de timp.

Funcţionarea instanţelor, ameninţată

Péter Szabó, președintele Consiliului Național al Judecătorilor, a avertizat recent la InfoRádio că, fără o creștere a salariilor, migrația forței de muncă va continua și funcționarea instanțelor va fi serios amenințată.

În Ungaria de altfel fondul de salarii al judecătorului este în prezent de 566.660 de forinţi brut, care este completat cu indemnizații.

Aceasta înseamnă că venitul mediu al unui judecător de district din Ungaria abia depășește un milion de forinţi brut, în comparație cu care, așa cum a subliniat președintele OBT, veniturile judecătorilor croaţi sunt de două ori și jumătate mai mari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te