Se clatină „tronul” lui Putin. Elitele Moscovei critică Kremlinul: A eșuat în toate obiectivele sale

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.06.2023 - 09:59
Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images
Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Riscurile politice se intensifică pentru Vladimir Putin în timp ce armata ucraineană începe mult așteptatul asalt pentru a recâștiga teritoriul ocupat ilegal de Rusia anul trecut. Președintele rus a recunoscut "potențialul ofensiv" al Kievului.

SHARE

Există o nervozitate crescută în rândul elitei rusești cu privire la puterea de foc a armamentului occidental al Ucrainei, spun surse din interior, iar acest lucru generează temeri că podul terestru pe care Moscova l-a creat prin sud-estul Ucrainei către Crimeea ar putea fi tăiat - provocând pierderi militare și morale semnificative pentru Kremlin.

Se clatină „tronul” lui Putin

În plus, luptele interne dintre liderii de pe câmpul de luptă, atacurile cu drone asupra Moscovei și un val de incursiuni fără precedent ale grupurilor paramilitare în regiunile vestice rusești de la granița cu Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Putin de a controla situația, potrivit mai multor membri ai elitei rusești, care au vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor.

"Aceasta este o provocare serioasă pentru autorități", a declarat un membru bine conectat al cercurilor diplomatice rusești.

Rusia a eșuat până acum în toate obiectivele sale de război

Semnele tensiunii în creștere au apărut luna aceasta, când un membru influent al parlamentului rus, Konstantin Zatulin - care este apropiat de șefii de la vârful Serviciului Federal de Securitate, agenția de informații rusă - a declarat la o conferință privind viitorul Ucrainei că Rusia a eșuat până acum în toate obiectivele sale de război și că unele dintre ele au devenit "fără sens".

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au recucerit localitățile Blahodatne și Makarivka și avansează spre Donețk

"Care au fost obiectivele anunțate la începutul operațiunii militare speciale?" a întrebat Zatulin, folosind termenul folosit de Kremlin pentru război. "Vă amintiți cu toții -  demilitarizare, neutralitate pentru Ucraina și apărarea locuitorilor din Donețk și Luhansk. La care dintre aceste puncte am ajuns astăzi la rezultate? Nici unul."

Purtătorul de cuvânt al lui Zatulin nu a răspuns la solicitările de comentarii suplimentare.

În timp ce Rusia revendică Bahmut, Ucraina contabilizează costul în vieți și membre pierdute.

Citește și: VIDEO Exerciţiul „Air Defender 23”. Cel mai mare antrenament militar aerian NATO din istorie

"Starea de spirit este foarte sumbră în rândul elitelor", a declarat Tatyana Stanovaya, fondatoarea R-Politik, o firmă de analiză politică. "Ei nu înțeleg care sunt planurile lui Putin și se îndoiesc că acesta se ocupă în mod adecvat de situație. Acest lucru se întâmplă de mult timp, dar îngrijorarea se acumulează".

Stare de spirit sumbră la Kremlin

Membrul bine conectat la cercurile diplomatice rusești care rămâne în contact cu oficiali guvernamentali a declarat că starea de spirit a devenit mai sumbră săptămâna trecută, după ce au apărut propuneri occidentale pentru acorduri de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Acestea ar oferi Kievului livrări garantate de arme pe o perioadă de mai mulți ani, ca alternativă la aderarea imediată la NATO.

Chiar dacă regiunile de frontieră rusești, cum ar fi Belgorod, au fost supuse în ultimele zile unor bombardamente intensificate și unor atacuri cu drone, Kremlinul a încercat să minimalizeze impactul incursiunilor și a redus la minimum orice acoperire a atacurilor la televiziunea de stat. Cu toate acestea, resentimentele sunt în creștere.

"Cât timp va mai dura asta!!! Mai întâi, zonele de frontieră... acum periferia orașului Belgorod", a declarat un locuitor din zonă în comentariile online. "Am sprijinit Operațiunea militară specială pentru că am crezut că va îndepărta aceste spirite malefice de la granițele noastre, dar s-a întâmplat exact contrariul".

Un alt locuitor a întrebat: "Ce crede Putin? Ce decide el?".

Elitele Moscovei se tem că războiul lui Putin în Ucraina se va extinde și mai mult în Rusia

Atacurile cu drone din Moscova, care vizează ansambluri rezidențiale luxoase în care locuiesc membri ai elitei rusești, încep să aibă "un impact psihologic foarte serios asupra oamenilor", a declarat un om de afaceri rus, mai ales pentru că în capitală, războiul părea până de curând adesea doar un zgomot de fond. Valul de atacuri ar putea consolida poziția șoimilor care cer legea marțială și închiderea granițelor Rusiei și ar putea spori disputele dintre cei care caută să-și asigure pozițiile și averea, a spus el.

Tiradele publice ale lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner și aliat apropiat al lui Putin, împotriva conducerii armatei ruse pentru eșecurile războiului servesc pentru a se "descărca" și au loc cu permisiunea lui Putin, deoarece criticile sunt canalizate prin intermediul cuiva care se prezintă ca un patriot, a spus Stanovaya.

Dar "la un moment dat", a declarat Serghei Markov, un consultant politic legat de Kremlin, luptele interne între facțiunile din elita din jurul lui Putin "ar putea scăpa de sub control".

Kremlinul încearcă să minimalizeze atacurile transfrontaliere

Kremlinul încearcă să minimalizeze atacurile transfrontaliere, deoarece este conștient că, probabil, acestea nu sunt decât o încercare a Kievului de a deturna trupele rusești de la apărarea pozițiilor din linia întâi, a declarat Markov. În schimb, Rusia s-a concentrat pe încercarea de a înfrânge contraofensiva ucraineană și apoi să profite de oportunitatea oferită de un adversar slăbit pentru a cuceri mai mult teren, a spus el.

Rusia speră că lunile pe care le-a avut la dispoziție pentru a se pregăti pentru contraofensiva Ucrainei îi vor asigura pozițiile. A petrecut luni de zile construind poziții defensive și instalând câmpuri de mine, forțând armata ucraineană să se apropie de linia frontului "în coloane", care până acum au fost ușor de reperat și de țintit cu lovituri de artilerie, a declarat Markov.

Dar în spatele acestei analize, a spus Markov, se ascunde în mod tacit îngrijorarea cu privire la o posibilă repetare a problemelor care au dus la retragerea haotică a Rusiei în jurul Harkovului în toamna anului trecut, când managementul defectuos și comunicațiile inadecvate între unități au dus la "mari probleme" și la prăbușirea hotărârii rusești.

Conflictul din Ucraina se transformă într-o chestiune personală pentru ruși

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât conflictul "se transformă într-o chestiune personală pentru ruși" și cu atât devine mai greu de luat în considerare orice retragere a forțelor rusești, indiferent cât de mare este înțelegerea în rândul elitei rusești că lansarea invaziei a fost o greșeală uriașă, a declarat un miliardar rus.

"Dacă îți moare o rudă, vrei să îi răzbuni moartea. Nimănui nu-i pasă cine a început", a spus el. "Toată lumea înțelege că războiul nu și-a atins obiectivele. Dar acest lucru nu va influența evoluția războiului. Este foarte greu de oprit. ... Totul depinde de rezultatul contraofensivei".

Stanovaya a fost în mare parte de acord, dar a spus că, deși Putin, deocamdată, este imunizat de febra războiului și de convingerea fermă a majorității elitei moscovite că Rusia nu poate pierde pentru că are arme nucleare, cursul conflictului ar putea avea totuși consecințe neprevăzute pentru poziția președintelui.

"Dacă Rusia pierde coridorul Crimeei, va fi o lovitură foarte serioasă", a spus ea. "Toată lumea înțelege cât de important este pentru Putin și va însemna că Putin din nou nu a calculat corect situația și din nou nu a gestionat situația. Va însemna un eșec foarte grav", potrivit washingtonpost.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te