"Programul va fi implementat de același profesor în anii 1-4. În anul 5, va fi o lecție pe săptămână, iar în anii 6-10, o lecție la două săptămâni", a declarat săptămâna trecută în parlament Ignas Gaižūnas, consilier al ministrului educației, științei și sportului.
Potrivit ministerului, programul va oferi cunoștințe și va dezvolta valorile și atitudinile necesare pentru a face față diferitelor provocări din viață.
Programul de abilități de viață va acoperi educația socială și emoțională, prevenirea consumului de substanțe psihoactive, prevenirea hărțuirii și a violenței, prevenirea sinuciderii, educația sexuală, educația pentru sănătate, precum și primul ajutor și siguranța, a precizat ministerul.
Citește și: Cel mai mare contractor al OMV Petrom, în insolvență. Povestea unui vechi conflict de interese
"Materia nu este notată. Competențele de bază sunt dobândite până în anul 10, iar conținutul programului este repartizat pe fiecare an școlar", a adăugat acesta.
Profesorii care doresc să predea subiecte specifice ale programului vor putea dobândi competențe suplimentare în cadrul unui curs special în cadrul universităților.
Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați
Pentru a pune în aplicare programul, școlile vor putea, de asemenea, să angajeze parteneri, cum ar fi Crucea Roșie, Caritas, Centrul lituanian pentru drepturile omului și alții, potrivit ministerului.
Se estimează că programul privind competențele de viață va costa aproximativ 7 milioane de euro pe an.