SCENARII Mai sunt două săptămâni de mandat. Ce va face Trump după dezastrul de la Capitoliu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.01.2021 - 22:52
Sursă Getty

Președintele Donald Trump are mai puțin de două săptămâni la Casa Albă până la predarea mandatului președintelui ales Joe Biden, la 20 ianuarie.

SHARE

Ce opțiuni are în urma evenimentelor de miercuri, când susținători ai săi au luat cu asalt Capitoliul, iar democrații îi vor capul, pe fondul unei indignări generale.

Iată câteva dintre scenariile posibile pentru următoarele zile:

Invocarea celui de Al 25-lea Amendament

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților și liderul minorității din Senat, Chuck Schumer, au cerut îndepărtarea imediată a lui Trump pentru incitarea „gloatei de insurgenți” care a atacat sălile Congresului.

Aceștia l-au îndemnat pe vicepreședintele Mike Pence să invoce Al 25-lea Amendament la Constituție, conform căruia vicepreședintele și majoritatea Cabinetului pot revoca un președinte considerat incapabil să își îndeplinească atribuțiile.

Pence nu a dat curs apelurilor lui Pelosi.

Adoptat în 1967, cel Al 25-lea Amendament stabilește dispozițiile pentru transferul de putere de la un președinte care moare, demisionează, este demis din funcție sau din alte motive nu își poate îndeplini atribuțiile.

Acesta a fost invocat în mai multe rânduri, în special de Richard Nixon, când a demisionat în 1974 și de președinții supuși unei proceduri chirurgicale pentru a transfera puterea temporar către vicepreședinte.

În acest caz, vicepreședintele și majoritatea membrilor Cabinetului îi informează pe liderii Senatului și ai Camerei că președintele este incapabil să își îndeplinească atribuțiile și vicepreședintele devine președinte interimar.

Dacă un președinte contestă hotărârea, depinde de Congres să ia decizia.

Este necesară o majoritate de două treimi atât în ​​Cameră, cât și în Senat pentru a declara un președinte nepotrivit să rămână în funcție.

Punerea sub acuzare

Democrații din Camera Reprezentanților au elaborat articole de punere sub acuzare împotriva lui Trump care ar putea fi introduse săptămâna viitoare.

Trump a fost deja acuzat o dată de democrați, în decembrie 2019, pentru presiuni asupra președintelui Ucrainei să dea drumul unei anchete ce îi viza pe Joe Biden și fiul său, Hunter.

Președintele a fost achitat de Senat, cu majoritate republicană.

Democrații au voturile pentru a-l pune din nou sub acuzare și intenționează să facă acest lucru luni, probabil ar putea atrage chiar și un sprijin republican pentru această mișcare.

Dar este puțin probabil să adune majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Trump în Senat.

Acest lucru ar necesita 18 senatori republicani care să voteze pentru condamnare și doar un singur republican, Mitt Romney din Utah, a trecut votat prima oară pentru condamnarea lui Trump.

Demisie

Trump ar putea alege întotdeauna să demisioneze și să-l predea lui Pence înainte de 20 ianuarie, dar nu a dat niciun indiciu că intenționează să o facă.

În urma asaltului Capitolului, consiliul de redacție al The Wall Street Journal a cerut președintelui „să își asume responsabilitatea personală și să demisioneze”.

"Este cel mai bine pentru toată lumea, inclusiv el, dacă pleacă liniștit", a spus ziarul, deținut de magnatul conservator al mass-media Rupert Murdoch.

Concediu de odihnă

Trump ar putea pleca liniștit în vacanță.

Un scenariu simplu ar fi ca președintele în funcție să se ducă să joace golf la reședința sa din Mar-a-Lago din Florida și să numere zilele până la sfârșitul mandatului.

Rămânere în funcție

Trump ar putea să rămână în funcție până pe 20 ianuarie și să participe la evenimente „ușoare”.
Potrivit The New York Times, Trump ar dori să viziteze frontiera SUA-Mexic săptămâna viitoare pentru a-și evidenția politicile de imigrare.

El ar dori, de asemenea, să organizeze un interviu de final de mandat. Un lucru pe care Trump nu îl va face este să participe la jurământul lui Biden.

„Pentru toți cei care au întrebat, nu voi merge la inaugurare pe 20 ianuarie”, a scris el pe Twitter vineri.

Trump nu este primul președinte care iese din funcție ignorându-și succesorul. Ceilalți au fost președinții John Adams, John Quincy Adams și Andrew Johnson, potrivit Asociației Istorice a Casei Albe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te