Scandal uriaș de evaziune în Germania: Cancelarul Olaf Scholz, vizat de o anchetă parlamentară

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.04.2023 - 15:57
Olaf Scholz - Foto: Profimedia Images

Un scandal uriaș de evaziune zguduie Germania. Opoziţia de centru-dreapta doreşte să crească presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz prin lansarea unei anchete parlamentare, după Paşte, privind presupusa sa legătură cu acest dosar.

SHARE

Cazul, care datează de mai bine de 5 ani, din perioada în care Olaf Scholz era încă primar al oraşului-stat Hamburg, este legat de aşa-numita afacere mai amplă "Cum Ex", în cadrul căreia statul german a fost fraudat cu peste 30 de miliarde de euro, deoarece unele bănci, companii sau persoane fizice au cerut autorităţilor rambursări de taxe pentru presupuse cheltuieli care de fapt nu au avut loc niciodată, relatează News.ro, citând Politico.

Scandalul a planat deja asupra campaniei electorale a politicianului social-democrat în 2021, dar a avut un impact redus în cele din urmă, deoarece potenţiala implicare a lui Scholz a rămas neclară.

Citește și: Scandal în Postul Mare. 2 preoți prinși de soții cu amantele. Un copil „din flori” cu „pofta inimii”

Au apărut noi detalii în afacerea "Cum Ex"

Dosarul  "Cum Ex" este reîncălzit acum, după ce au apărut noi detalii care pun sub semnul întrebării apărarea anterioară a lui Scholz.

Parlamentul regional din Hamburg intenţionează să îl convoace pe Olaf Scholz în această primăvară - ar fi deja pentru a treia oară - în faţa unei comisii de anchetă care analizează scandalul. Iar acum, blocul de centru-dreapta CDU/CSU doreşte, de asemenea, să declanşeze o investigaţie la nivel naţional în Bundestag.

"Vom solicita o comisie parlamentară de anchetă în Bundestagul german privind afacerea fiscală Scholz-Warburg, în prima săptămână parlamentară după vacanţa de Paşte", a declarat Mathias Middelberg, vicepreşedintele grupului parlamentar al CDU.

Citește și: Efectul scumpirilor: Turcilor li se recomandă să mănânce oaie și să renunțe la vita mai scumpă

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că, "din principiu", Berlinul nu comentează deciziile anunţate de membrii Bundestagului "din respect pentru acest organism constituţional", potrivit presei.

Katja Mast, şefa grupului social-democraţilor (SPD, partidul lui Scholz), a declarat că CDU/CSU urmăreşte mai degrabă interese tactice de partid. "Ei aduc în discuţie acuzaţii care au fost demult infirmate", a declarat ea, adăugând că toate întrebările au fost clarificate deja de comisia din Hamburg.

Grupul CDU/CSU are suficiente voturi în parlament pentru a putea înfiinţa o comisie de anchetă. Partidul de stânga Die Linke a declarat, de asemenea, că va susţine un astfel de demers.

Comisiile parlamentare de anchetă pot audia martori şi experţi şi pot solicita acces la documente. Deşi concluziile sunt rezumate într-un raport fără caracter obligatoriu, consecinţele politice, cum ar fi pentru viitoarele alegeri, ar putea fi semnificative.

Într-o scrisoare adresată grupului parlamentar CDU/CSU, văzută de POLITICO, liderii Friedrich Merz şi Alexander Dobrindt au declarat că acest caz ar trebui investigat din cauza importanţei sale "semnificative" pentru politica naţională germană.

Afacerea "Cum Ex"

Scholz a intrat în atenţia opiniei publice din cauza legăturilor sale cu o bancă din Hamburg implicată în schema de evaziune fiscală.

În perioada în care a fost primar, el s-a întâlnit în trei ocazii separate, în privat, cu unul dintre proprietarii băncii M.M. Warburg & Co., care era deja investigată la acea vreme de către autorităţile fiscale din Hamburg. Oficialii plănuiau să recupereze 47 de milioane de euro, despre care credeau că sunt câştiguri ilicite obţinute de bancă prin fraudă.

Cu toate acestea, în cele din urmă, autoritatea financiară a lăsat să expire termenul de prescripţie pentru cererea de plată - iar ani mai târziu, după ce au apărut detalii despre întâlnirile lui Scholz cu bancherul, criticii au început să se întrebe dacă nu cumva social-democratul ar fi intervenit în favoarea băncii.

Deşi cancelarul a negat în mod constant că ar fi intervenit, el nu a dat nici un răspuns cu privire la ceea ce a discutat în timpul întâlnirilor private.

Scholz a declarat de mai multe ori în ultimii doi ani şi jumătate că nu îşi aminteşte conţinutul discuţiilor.

Această apărare este acum pusă sub semnul întrebării, deoarece au apărut detalii despre o audiere anterioară a lui Scholz - rămasă mult timp confidenţială - de către o comisie a Bundestagului, în iulie 2020, în care acesta părea să îşi amintească cu uşurinţă detalii despre întâlnirile sale cu bancherul.

Criticii săi susţin că Scholz a început să spună că nu-şi aminteşte nimic despre întâlniri doar atunci când a devenit evident potenţialul lor politic şi penal.

"Această lacună cuprinzătoare de memorie a cancelarului, după ce iniţial şi-a amitit detalii concrete despre întâlnire, ridică o multitudine de întrebări care trebuie clarificate", se arată în scrisoarea CDU/CSU.

Scholz şi aliaţii săi au respins în repetate rânduri astfel de critici ca fiind motivate politic şi au subliniat că investigaţiile anterioare nu au constatat nicio abatere. Scholz a subliniat, de asemenea, că, în cele din urmă, banca a rambursat cele 47 de milioane de euro, deşi numai după ce i s-a ordonat acest lucru de către un tribunal.

Parchetul din Hamburg a declarat în martie că nu vede nicio suspiciune iniţială împotriva cancelarului în această afacere. Totuşi, acest lucru nu a descurajat opoziţia de a săpa mai adânc.

"Cancelarul ar dori să vadă o linie trasă sub clarificarea acestei afaceri fiscale. Dar tocmai aceasta este sarcina parlamentului, de a controla guvernul, de a privi cu atenţie, mai ales cu atât de multe întrebări fără răspuns", a declarat deputatul CDU Matthias Hauer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te