Scandal diplomatic. Ambasadorul Marii Britanii în SUA: Trump că este „inept, incompetent, instabil”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.07.2019 - 11:46
Foto Getty Images

Ambasadorul Marii Britanii la Washington spune, într-o telegramă diplomatică trimisă la Londra, că președintele Donald Trump este „inept, incompetent și instabil”

SHARE

Kim Darroch a mai afirmat, în rapoartele trimise acasă, că administrația Trump sa riscă „să se prăbușească în flăcări”.

Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Unit nu a contestat veridicitatea documentului, în schimb Casa Albă nu a reacționat încă față de incident. 

Conținutul telegramei a fost făcut public inițial de Daily Mail și ar putea afecta serios relațiile bilaterale dintre cele două state, potrivit Hotnews

„Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic", scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, arată jurnaliștii britanici. Preşedintele american este „instabil" şi „incompetent".

Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că preşedintele american şi echipa sa au fost „seduşi", dar că în pofida a tot Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucât „America este mereu pe primul plan". 

Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind „haosul şi luptele feroce" care agită Casa Albă - „fake news" potrivit lui Donald Trump - sunt „în cea mai mare parte adevărate". 

Mail on Sunday arată declarațiile lui Kim Darroch

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017. 

Într-un mesaj mai recent, din 22 iunie, Kim Darroch critică politica preşedintelui american privind Iranul, care a suscitat temeri privind un conflict armat. 

Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii „incoerente", „haotice”, iar faptul că ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborâtă, invocând faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi, este un argument care „nu ţine". 

„A fost mai probabil din cauză că nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020", a apreciat Darroch, făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te