Șapte minciuni rusești despre Ucraina

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 18.02.2022 - 10:22
Un regiment al armatei SUA la plecarea din Germania către România pentru a întări flancul estic al NATO în urma amenințării rusești - Foto: Getty Images
Militarii ucraineni se află deja în tranșee, pregătiţi să-și apere ţara de o invazie rusească – Foto: Getty Images
Civilii din Kiev, inclusiv copiii, învaţă să tragă cu arma - Foto: Getty Images
Pe 12 februarie, mii de oameni au participat la un marș al unităţii în capitala Ucrainei, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia - Foto: Getty Images
Grănicerii ucraineni stau de veghe la frontiera cu Belarus, care pare pustie Foto: Getty Images

Potrivit Comisiei Europene, de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, Rusia desfășoară o campanie de dezinformare susținută și coordonată, controlată de stat.

SHARE

Campania vizează populația rusă, țările vecine Rusiei, Uniunea Europeană și nu numai, cu scopul de a influența opinia publică. EUvsDisinfo, organismul Comisiei Europene împotriva dezinformării, a realizat recent o analiză privind șapte mituri pe care Rusia le circulă în legătură cu Ucraina.

Mitul 1: „Tensiunile actuale sunt rezultatul unui comportament agresiv persistent al Ucrainei și al aliaților săi din Occident. Rusia nu face altceva decât să își apere interesele legitime și nu poartă responsabilitatea pentru acest conflict“.

Adevărul este că Rusia continuă să încalce dreptul internațional, precum și alte acorduri pe care s-a angajat să le respecte. Prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și prin comiterea de acte de agresiune armată împotriva Ucrainei, Rusia, care se numără printre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, a încălcat cel puțin 12 tratate internaționale și bilaterale.

Cu alte cuvinte, tocmai acțiunile Rusiei, în special în Donbas, sunt ilegale și pun în pericol ordinea internațională bazată pe reguli.

Citește și: ANALIZĂ Cât de probabil este un război în Ucraina | Newsweek Romania

Militarii ucraineni se află deja în tranșee, pregătiţi să-și apere ţara de o invazie rusească – Foto: Getty Images

Mitul 2: „Situația din Ucraina a declanșat acest conflict. Există dovezi că Ucraina comite atrocități împotriva populației vorbitoare de limbă rusă din estul țării. Rusia trebuie să intervină, nu în ultimul rând pentru că Ucraina și Rusia formează «o singură națiune». Ucraina aparține pur și simplu «sferei de influență privilegiate» a Rusiei“.

Fals. Mass-media controlată de statul rus a căutat neobosit să denigreze Ucraina, acuzând-o de pretinsul genocid din estul Ucrainei, făcând paralele nefondate cu nazismul și cu Al Doilea Război Mondial. Dar poveștile menite să atingă o coardă emoțională negativă în rândul publicului s-au dovedit în cele din urmă a fi fabricate.

Există o afirmație des folosită că Ucraina și Rusia ar fi „o singură națiune“. Este unul dintre cele mai vechi și mai adânc înrădăcinate mituri folosite împotriva Ucrainei.

Prin anexarea Crimeei și
agresiunile armate împotriva
Ucrainei, Rusia a  încălcat
nu mai puțin de 12 tratate
internaționale și bilaterale

Chiar și dintr-o perspectivă istorică pe termen lung, acest argument nu este valabil. Da, există niște rădăcini comune care datează din Rusia Kieveană, care a existat din secolul al IX-lea până la mijlocul secolului al XIII-lea.

Dar acest fapt istoric nu justifică să susținem, 800 de ani mai târziu, că ucrainenii și rușii aparțin aceleiași națiuni. În ciuda unor perioade lungi de dominație străină, Ucraina are o cultură și o identitate națională puternică și este o țară suverană.

Noțiunea de „națiune rusească“ fără frontiere politice este o construcție ideologică care datează din epoca imperială. Din 2014, guvernul rus cultivă acest mit cu o vigoare reînnoită, în încercarea de a-și justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Civilii din Kiev, inclusiv copiii, învaţă să tragă cu arma - Foto: Getty Images

Mitul 3: „În orice caz, Ucraina ar trebui să se îndrepte spre Rusia, deoarece UE și Occidentul nu sunt interesate de această țară și au abandonat-o“.

De fapt, Ucraina a devenit unul dintre cei mai apropiați parteneri ai UE, prin  Acordul de asociere și liber schimb.

În prezent, UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40 % din schimburile comerciale ale acesteia. Din 2014, UE a acordat Ucrainei 17 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi.

Mitul 4: „Criza actuală este din vina NATO și a Occidentului. Dacă și-ar fi respectat promisiunea de a nu extinde alianța, Rusia nu s-ar fi simțit amenințată“.

Fals. NATO nu a făcut niciodată o astfel de promisiune și nici nu i s-a cerut niciodată să o facă. Presa rusă controlată de stat a afirmat adesea că liderului sovietic Mihail Gorbaciov i s-a promis „verbal“ că NATO nu se va extinde dincolo de Germania reunificată.

De fapt, Gorbaciov însuși a negat această afirmație într-un interviu din 2014, spunând că „subiectul «expansiunii NATO» nu a fost dezbătut deloc și nu a fost menționat în acei ani“.

Pe 12 februarie, mii de oameni au participat la un marș al unităţii în capitala Ucrainei, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia - Foto: Getty Images

Mitul 5: „Din cauza expansiunii agresive a NATO, Rusia este acum «încercuită de dușmani» și trebuie să se apere singură“.

Fals. Nicio țară sau alianță nu plănuiește să invadeze Rusia. Să ne amintim că Rusia este cea mai întinsă țară din lume, cu o populație de peste 140 de milioane de locuitori și una dintre cele mai mari forțe armate din lume, cu cel mai mare număr de arme nucleare.

Este absurd să prezentăm Rusia ca pe o țară aflată sub o amenințare acută. Din punct de vedere geografic, mai puțin de o șaisprezecime din frontiera terestră a Rusiei se află în vecinătatea membrilor NATO. Dintre cele 14 țări cu care se învecinează Rusia, doar cinci sunt membre ale NATO.

Grănicerii ucraineni stau de veghe la frontiera cu Belarus, care pare pustie Foto: Getty Images

Mitul 6: „Rusia nu este responsabilă pentru tensiunile actuale din Ucraina. Ucraina a încălcat în mod deliberat acordurile de la Minsk, iar Occidentul continuă să înarmeze Ucraina. Rusia trebuie să reacționeze rapid, apărându-și granițele. Provocarea vine dinspre Occident“.

De fapt, Rusia este cea care a adunat 140.000 de soldați și echipamente militare la granițele Ucrainei, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată ilegal.

Rusia este parte la acordurile de la Minsk, iar acestea sunt cele mai recente documente oficiale în care Rusia a afirmat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia nu și-a respectat partea sa de punere în aplicare a acordurilor de la Minsk. Misiunea de monitorizare OSCE (oricum foarte limitată) a fost întreruptă din cauza unui veto rusesc în vara anului 2021.

Mitul 7: UE este slabă și irelevantă. De ce să ne mai obosim să vorbim cu UE?“.

Rusia a depus eforturi susținute pentru a convinge lumea că UE este slabă și nu are niciun interes în promovarea păcii și a securității internaționale.

Dar însuși faptul că Europa s-a bucurat de pace de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial este o dovadă suficientă pentru a respinge această afirmație. UE este, de asemenea, cea mai mare zonă economică integrată din lume. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te