S-a decis când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Canada dă 44.000.000 de dolari pentru întreținerea lor.
„F-16 va fi furnizat conform programului și vor fi mai multe drone”, a anunțat Umierov, adăugând că au fost „negocieri fructuoase în cadrul Coaliției Capabilităților”.
„Sper să văd F-16 pe cer în primăvară, acum este etapa finală”, a declarat și șeful serviciilor secrete ale armatei ucrainene, Kirilo Budanov.
S-a decis când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Canada dă 44.000.000 $ pentru întreținerea lor
Canada acordă 44 de milioane de dolari pentru întreținerea F-16, a declarat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit pravda.com.ua.
Aceste fonduri vor ajuta Ucraina să furnizeze și să obțină echipamentele și materialele necesare pentru F-16, inclusiv piese de schimb, depozite de arme, componente avionice și muniție.
La ședința Ramstei-19, Coaliția Capability Integrated Air and Rocket Defense a început oficial să funcționeze, cu 15 țări care s-au raliat inițiativei.
Umierov a mulțumit Germaniei, Franței și SUA pentru conducerea lor.
"Sistemele de artilerie și obuzele sunt pe ordinea de zi. În special, producția în comun. Lucrăm la asta, sunt deja rezultate", a dezvăluit ministrul.
Interacțiunea cu partenerii în ceea ce privește sistemele fără pilot va fi consolidată.
Coaliția pentru drone a fost lansată oficial. Opt țări au aderat: Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Lituania, Estonia, Țările de Jos și Letonia.
„Mulțumiri speciale Statelor Unite și secretarului Apărării Lloyd Austin, care a prezidat întâlnirea”, a spus Umierov, potrivit European Pravda.
„Sprijinul partenerilor este neclintit. Lucrăm pentru a-i împinge pe ruși din teritoriile noastre – de pe pământ, mare și cer”.
Miniștrii Apărării din Germania și Franța, Boris Pistorius și Sébastien Lecornu, au semnat un acord privind crearea unei Coaliții de capacitate pentru dezvoltarea apărării aeriene a Ucrainei.
Citește și: Care e ultima ameninţare a Rusiei, la adresa civilizaţiei pământene. Are legătură cu bomba nucleară
Lecornu a remarcat că întărirea potențialului de apărare aeriană al Ucrainei „este de mare importanță pentru un viitor conflict și pentru protecția civililor”.
Acordul a fost semnat în marja reuniunii miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles. Acesta își propune să faciliteze sprijinul eficient pentru Ucraina în sectorul de apărare aeriană la sol pe termen lung.
Citește și: VIDEO Momentul când drone ucrainene scufundă o navă militară rusă de 70.000.000$ în Marea Neagră
Pistorius le-a explicat jurnaliștilor că următoarea prioritate după ajutorul de urgență este „posibilitățile pe termen lung”, iar apărarea aeriană este o precondiție de bază pentru succesul Forțelor Armate ale Ucrainei în lupta împotriva agresorului rus.
El a mai anunțat că Germania va conduce „coaliția vehiculelor blindate de luptă” împreună cu Polonia și dorește să se alăture coalițiilor de artilerie, securitate navală, deminare și drone.
Germania a investit 3,5 miliarde de euro în producția de muniție.