Cel mai important incident a avut loc recent, când protestatari din Burkina Faso și Niger au împiedicat trecerea unui convoi militar francez de aprovizionare.
Camioanele, escortate de forțele locale, au stat mai mult de o săptămână până au reușit să treacă prin Burkina Faso, iar mai multe persoane au fost rănite în timpul demonstrațiilor din orașul Kaya.
În vestul Nigerului, două persoane au fost ucise în circumstanțe neclare sâmbătă, când convoiul a încercat să treacă de protestatari. Armata Franței a deschis o anchetă.
Franța are 5.100 de militari dislocați în regiune, sprijinind țările în care guvernele sunt slabe și forțele armate sunt prost echipate.
Armata franceză a intervenit pentru prima dată în 2013 pentru a învinge o insurgență jihadistă din nordul Mali.
Dar rebelii s-au regrupat și doi ani mai târziu s-au răspândit în Burkina Faso și Niger, două dintre cele mai sărace țări din lume.
Masacrele din sate, bombele de pe marginea drumurilor și ambuscadele au adus la pierderea a mii de vieți și mai mult de un milion de oameni au fugit din casele lor.
Premierul din Mali, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat recent Franța că antrenează o „grupare teroristă” în nordul țării, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti.
Astfel de zvonuri au proiferat pe rețelele de socializare, fiind răspândite de troli ruși, potrivit Franței. Însă acestea au stat la baza protestelor din Burkina Faso și din Kaya, manifestanții crezând că francezii transportau de fapt arme pentru jihadiști.
Citește și
Protestatari din Burkina Faso au blocat un convoi al armatei franceze. S-au tras focuri în aer
15 membri ai forțelor de menținere a păcii ONU în Mali, răniți în atac cu vehicul-capcană
Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a reduce desfășurarea Franței în Sahel a complicat situația.
Armata din Mali a angajat paramilitarii de la firma rusă de securitate privată Wagner pentru a reduce decalajul, ceea ce a crescut și mai mult tensiunile cu Franța.
Macron a anunțat că trupele franceze nu vor opera într-o țară în care sunt activi și paramilitarii Wagner.
Sentimentul antifrancez a fost de mult răspândit pe rețelele de socializare din Mali, unde demonstranții arborează steagul Rusiei.
Franța a încercat recent să răspundă la ceea ce numește o campanie de dezinformare a Rusiei, ridicând panouri publicitare în capitala Bamako cu sloganul „Suntem împreună”.