Rușii au deconectat de la rețea răcirea de la Cernobîl. Generatoarele funcționează doar 48 de ore

DE Romulus Preda | Actualizat: 09.03.2022 - 15:29
Sistemul de răcire de la Cernobîl, deconectat de ruși/FOTO: bbc.com

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică a țării de către forțele rusești, a declarat miercuri operatorul de stat ucrainean Ukrenergo, situație care ar putea pune în pericol răcirea combustibilului nuclear încă depozitat la sit.

SHARE

„Din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet deconectată de la rețeaua electrică. Centrala nucleară nu are nicio sursă de alimentare cu energie electrică", atransmite Ukrenergo într-un comunicat pe pagina sa oficială de Telegram.

Energia electrică este necesară pentru sistemele de răcire, ventilație și stingere a incendiilor din uitatea care acum este oprită.

Într-o declarație pe pagina sa de Facebook, Ukrenergo a mai spus că au fost pornite generatoare diesel de urgență, care vor putea lucra doar 48 de ore.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat miercuri, potrivit Reuters, că autoritățile nu știu care este nivelul de radiații de la centrala de la Cernobîl și nu au niciun control asupra a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară din Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de forțele rusești săptămâna trecută.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că a pierdut contactul cu sistemele de monitorizare care transmit date despre materialul nuclear de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Citește și: PROIECT. În caz de război, toți bărbații între 18 și 65 de ani pot fi „încorporaţi și concentraţi”

Directorul general al organismului de supraveghere nucleară al ONU „a indicat că transmiterea de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută. Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza în curând informații suplimentare".

Citește și: România facilitează angajarea ucrainenilor în România, cu „decont” de la UE

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris miercuri pe Twitter că AIEA a „pierdut în mod neașteptat conexiunea" cu sistemele de monitorizare, calificând-o drept o „situație extrem de periculoasă". Centrala nucleară de la Cernobîl, aflată sub controlul Uniunii Sovietice, a fost scena unui dezastru în 1986, când exploziile și incendiile au trimis un nor radioactiv uriaș peste părți ale Europei și au lăsat sol contaminat și alte precipitații, care rămân periculoase. Catastrofa este considerată cel mai grav accident de la o centrală nucleară din lume. Luna trecută, Ministerul rus al Apărării a confirmat că forțele sale au preluat controlul asupra zonei din apropierea amplasamentului centralei, ca parte a invaziei mai ample a Rusiei în Ucraina, ceea ce a declanșat o alarmă globală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te