Rusia vrea reformarea Consiliului de Securitate al ONU

DE Adina Mutăr | 19.10.2021 - 20:12
Rusia vrea reformarea Consiliului de Securitate al ONU/Foto: daily sabah

Ministrul rus de Externe a susținut marți ideea reformării Consiliului de Securitate al ONU, unul dintre cele șase organe principale ale Organizației Națiunilor Unite.

SHARE

Vorbind la o conferință de presă pe marginea Clubului de discuții Valdai din Soci, Serghei Lavrov a declarat că este de acord cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU nu pot dicta soarta lumii, adăugând că nu pretinde acest drept.

„Cei cinci pretind exact puterile scrise în Carta ONU. Carta reflectă voința colectivă a tuturor membrilor comunității mondiale și cei cinci poartă o responsabilitate specială, în primul rând pentru evitarea conflictelor globale. Și de mai bine de 75 de ani a fost posibil să se facă acest lucru. Sper că această situație va continua”, a spus el.

Cu toate acestea, este necesar să se adapteze ONU și Consiliul de Securitate la noile realități, a adăugat ministrul.

Citește și

Zece mii de copii au fost ucişi sau răniţi în Yemen de la începutul războiului, denunţă UNICEF

Demnitar rus: Dacă NATO nu renunță la strategia de descurajare a Rusiei, va fi greu de colaborat

 

„Nu mai sunt doar 50 de țări din lume, așa cum a fost atunci când ONU a fost creată, și nu 70, așa cum a fost când Consiliul de Securitate a fost extins de la 12 la 15 membri, ci mult mai mult - 193 de state membre. Și țările în curs de dezvoltare insistă pe bună dreptate ca reprezentarea lor în acest organism al ONU să fie sporită ”, a spus el.

Lavrov a remarcat un dezechilibru în favoarea țărilor occidentale în cadrul Consiliului de Securitate - șase din 15 membri sunt reprezentați de Occident.

Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reformarea CS al ONU depinde de consensul celor cinci membri permanenți.

Adresându-se la Forumul Mondial TRT 2021, Erdogan a reiterat necesitatea reformării ONU și a altor organizații internaționale, subliniind necesitatea unei reforme cuprinzătoare, în special în CS al ONU, în ceea ce privește funcționalitate, eficacitatea și reprezentarea țărilor în Consiliu.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.