VIDEO Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând trei țări în afară de Ucraina.

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.06.2022 - 21:58
VIDEO Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând trei țări în afară de Ucraina. / Profimedia

Estonia acuză miercuri Rusia de faptul că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit NATO, săptămâna viitoare, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian.

SHARE

Estonia evocă totodată ameninţări ale Rusiei, săptămâna aceasta, vizând altă ţară baltică, Lituania, după ce aceasta a impus restricţii traficului feroviar către enclava rusă Kaliningrad.

„Pentru moment, nu există o ameninţare militară imediat la adresa Estoniei. Însă constatăm că Federaţia rusă îşi înăspreşte retorica şi îşi intensifică activităţile înaintea summitului (NATO) de la Madrid”, declară AFP un purtător de cuvânt al Ministerului eston al Apărării, Thomas Mell, conform News.ro.

Citește și: VIDEO Avionul rusesc de luptă SU-35 și-a găsit nașul: F-35 Splinter al SUA devine invizibil

„Rusia, care atacă Lituania din cauză că a implementat sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) anunţate cu luni în urmă, care simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte situate în ţări baltice, iar elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere ale ţărilor baltice, totul converge în timp şi spaţiu”, denunţă el.

„Acest comportament care conduce la escaladare este o nouă confirmare a faptului că summitul NATO de la Madrid cade într-un anumit moment”, apreciază el.

Thomas Mell nu oferă informaţii despre aceste simulări de tiruri şi încălcări ale spaţiului aerian despre care vorbeşte.

Ministerul eston de Externe anunţă însă că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei, în semn de protest faţă de o încălcare „total neacceptabilă” a spaţiului aerian estn de către Rusia la 18 iunie.

Citește și: Ce pedeapsă a primit un militar în rezervă care a întrebat un polițist : „Ce şcoală aveţi, 3 luni?”

„Încălcarea a avut loc în sud-estul Estoniei, în apropierea postului de control de la Koidula, unde un elicopter rusesc a intrat în spaţiul aerian eston fără autorizare”, anunţă într-un comunicat ministerul.

relaţiile Moscovei cu cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se degradează de ani de zile, pe măsură ce tensiunile între Rusia şi Occident cresc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.