Reprezentantul Ministerului rus de Externe a declarat pentru agenția rusească TASS că „forțe externe, în primul rând Kievul, încearcă să agite situația în regiune", dar „la Chișinău, ei înțeleg consecințele dezghețului conflictului de pe Nistru și nu se angajează în astfel de provocări".
„În perioada aprilie-iunie, în Transnistria au fost comise o serie de acte teroriste, ale căror urme, așa cum se spune la Tiraspol, duc în Ucraina. În același timp, Kievul promovează ideea unei amenințări care ar proveni de la militarii ruși care servesc pe malul stâng al Nistrului. Scopul este evident, să încerce să provoace autoritățile moldovenești la acțiuni de forță", a declarat Polișciuk pentru TASS.
Acesta a menționat și că Republica Moldova nu a dat curs propunerilor Rusiei „de a începe negocieri substanțiale privind parametrii unei reglementări cuprinzătoare pe Nistru".
Moldova consideră oficial că trupele ruse, staționate în Transnistria după 1992, sunt forțe de ocupație.
Chișinăul cere Moscovei să le retragă. Rusia refuză, susținând că aceasta este „dorința poporului din Transnistria”, zona separatistă ce și-a autoproclamat independența față de Republica Moldova în 1990 sub denumirea Republica Moldovenească Pridnestroviană.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat opinia că în cazul victoriei Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, ar putea apărea condiții pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Citește și
VIDEO Exerciții militare în Rep. Moldova, cu soldați români și britanici. „Nu intrați în panică”
Rusia a lansat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova
În același timp, potrivit deputatului în Parlamentul moldovean Oazu Nantoi, reprezentant al partidului pro-prezidențial PAS, Kremlinul ar putea eventual să ordone unei grupări rusești din Transnistria să „înjunghie pe la spate" Ucraina, dar Transnistria însăși nu este deloc interesată să se alăture războiului.
Luni, rachete de croazieră rusești au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, a anunțat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene într-o declarație pe Telegram.
Depozitul de armament de la Colbasna, în pericol
„Trei rachete de croazieră lansate de pe navele de război rusești din Marea Neagră au zburat deasupra țării noastre în zona așezării Colbasna (Transnistria) și a orașului Soroki", se arată în declarație.
Aceste obiective au fost confirmate de către structurile relevante ale Ministerului Apărării din România și Ucraina.
„Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă", a precizat ministerul.
Această acțiune reprezintă un pericol pentru infrastructura Republicii Moldova, pentru avioanele civile care traversau spațiul aerian al țării, dar și pentru depozitul de armament de la Colbasna, considerat de experți o „adevărată bombă cu puterea celei nucleare de la Hiroșima”.
„Ministerul Apărării, în cooperare cu structurile responsabile din țară, monitorizează îndeaproape situația din regiune și condamnă cu fermitate atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, care duc la pierderi de vieți omenești", se arată în raport.
Republica Moldova a anunțat exerciții multinaționale JCET-2022 în perioada 10-21 octombrie. La antrenamente vor participa militari din Republica Moldova, România, Marea Britanie și Irlanda de Nord.